26 de ani de la Revoluţia anticomunistă, marcaţi în Parlament
Parlamentul României a marcat schimbarea regimului din decembrie 1989 printr-o şedinţă solemnă.
Articol de Amalia Bojescu, 21 Decembrie 2015, 18:56
Eroii martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989 sunt comemoraţi, în aceste zile, în mai multe oraşe din ţară şi în capitală.
La Timişoara, unde, în urmă cu 26 de ani, s-a aprins flacăra revoltei anticomuniste, a fost lansată, astăzi, cartea cu titlul "Timişoara - primul oraş liber".
În Bucureşti, la 21 decembrie 1989, s-a ridicat baricadă de la Intercontinental şi se înregistrau primele victime.
Astăzi s-au desfăşurat mai multe ceremonii religioase şi au fost depuse coroane de flori la Cimitirul Eroilor, în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Romană.
Şi Parlamentul României a marcat schimbarea regimului din decembrie 1989 printr-o şedinţă solemnă.
Deputatul PSD, Bogdan Niculescu Duvăz a rememorat locurile din Bucureşti unde şi-au pierdut viaţa mulţi tineri.
El spunea că, deşi au fost şi nemulţumiri, nimic nu s-ar fi întâmplat fără ieşirea românilorîn stradă.
"Cred că toate aceste întâmplări au făcut ca România să păşească, chiar dacă nu avea o susţinere din toate direcţiile, inclusiv externe, pe drumul reeuropenizării sale, pe drumul ieşirii din zona gri, unde, într-un fel, era destinată să rămână după reformele din decembrie 1989", a spus Bogdan Niculescu Duvăz.
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, afirma că cel mai mare câştig al revoluţiei a fost libertatea de exprimare.
Din păcate, spunea ea, sunt multe întrebări care aşteaptă un răspuns, iar unul dintre ele are legătură cu dosarul revoluţiei.
"Mă întreb mereu de ce tinerii au fost cei care au trebuit să facă sacrificiul suprem acum 26 de ani?. De ce tocmai ei, care aveau viitorul în faţă şi care nu erau deloc mânjiţi cu păcatele comunismului?", a spus Alina Gorghiu.
Senatorul ALDE, Variujan Vosganian, a făcut un apel la cetăţeni să-şi asume istoria recentă şi să-şi amintească de sacrificiul tinerilor din decembrie 1989.
Revoluţia începută la Timişoara şi continuată în marile oraşe a fost evocată şi de deputatul UDMR Marton Arpad, iar liderul Partidului Naţional Democrat, deputatul Daniel Fenechiu, şi-a exptrimat regretul că, timp de 26 de ani, s-a făcut atât de puţin din idealurile pentru care tinerii au murit în 1989.