25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste
Foşti şefi de stat, lideri ai revoluţiilor din 1989 şi ai tranziţiei spre democraţie au fost prezenţi la conferinţa internaţională care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.
Articol de Carmen Gavrilă, 20 Noiembrie 2014, 20:18
Foşti şefi de stat, lideri ai revoluţiilor din 1989 şi ai tranziţiei spre democraţie au fost prezenţi astăzi la conferinţa conferinţa internaţională "25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est", care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.
Printre participanţi s-a numărat şi fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, al cărui discurs a fost aplaudat în picioare.
La 25 de ani de la căderea comunismului, umbrele trecutului nu au dispărut, în contextul unei prezenţe ruse tot mai agresive la porţile Europei, aproape de state care nu uită trecutul.
La conferinţa de la Bucureşti s-a auzit de multe ori cuvântul "solidaritate" şi, în directă legătură, "asistenţă".
Ideea care s-a conturat a fost că prăbuşirea comunismului nu a fost atât o victorie a URSS, a Occidentului şi Statelor Unite, cât o victorie a est-europenilor, care şi-au dorit democraţie şi libertate, însă în mod cert, nici Europa, nici Rusia post-sovietică nu aveau un plan ori o strategie pentru ţările foste comuniste.
Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, aflat aproape de Gorbaciov în epoca perestroikăi, a precizat pentru Radio România, că Europa în continuare nu înţelege Rusia.
"Uneori se pare că partenerii noştri europeni uită sau neglijează faptul că populaţia din spaţiul post-sovietic vine dintr-o altă lume şi pentru a o convinge că lumea nouă, pe care o propunem acum, este mai interesantă, mai pozitivă, mai bună, se cer rezultate palpabile în primul rând în domeniile social-economice şi juridic", spune Petru Lucinschi.
Fostul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, Markus Meckel, care a participat la eforturile de reunificare a Germaniei, a atras atenţia că pentru multe dintre problemele de astăzi ale Europei nu putem da vina doar pe comunism, iar chestiuni precum corupţia trebuie discutate deschis.
Radio România Actualităţi este partener media al evenimentului, care se va încheia mâine, cu un apel adresat Parlamentului European pentru condamnarea crimelor şi ideologiei comuniste.