227 de cetăţeni români, repatriaţi din Italia cu două avioane
227 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Italia cu două avioane, pe Aeroportul Internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 21 Martie 2020, 17:20
227 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Italia, în cadrul unui transport umanitar. Ei au ajuns cu două avioane pe Aeroportul Internaţional "Mihail Kogălniceanu" de lângă Constanţa şi au fost duşi la Mamaia, unde vor fi plasaţi în carantină în hoteluri de acolo.
În total, 1.500 de români din zona roşie a Italiei ar urma să ajungă în judeţul Constanţa, unde vor fi plasaţi în carantină, şi în hoteluri din Eforie, Jupiter şi Techirghiol.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit aseară, a hotărât ca începând de astăzi aproximativ 1.500 de cetăţeni români captivi în Italia să fie repatriaţi, organizarea transportului umanitar fiind decisă la nivelul Ministerului de Interne şi aprobată de secretarul de stat Raed Arafat. Cetăţenii sosiţi cu primele aeronave au fost carantinaţi astăzi la hoteluri din Mamaia.
George Niculescu, prefectul judeţului Constanţa: Considerentele sunt de natură a poziţionării şi a capacităţii hoteliere din judeţul Constanţa. Am asistat astăzi la aterizarea primei aeronave, sunt 120 de români care au venit în prima aeronavă, iar 105 în cea de-a doua. Vreau să vă spun că vorbim despre cetăţeni ai României care lucrau în Italia, în zona de nord, am vorbit cu o parte din aceşti oameni, sunt deja în carantină de 30 de zile în Italia, sunt oameni absolut civilizaţi, normali, oameni care se întorc acasă.
Toţi cetăţenii carantinaţi vor face teste, iar cei depistaţi pozitiv vor merge în facilităţile sanitare special pregătite pentru acest scenariu. Ceilalţi vor fi cazaţi timp de 14 zile în izolare, aşa cum prevede legea.
Prefectul George Niculescu a precizat că toate probele recoltate vor fi trimise la Bucureşti pentru a nu afecta capacitatea redusă de testare a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. Se fac demersuri pentru triplarea capacităţii de testare actuale.