2010 - an dificil pentru cercetarea agricolă românească
Directorul Institutului de Cercetare pentru cartof şi sfeclă, Sorin Chiru, a declarat la Antena Satelor că în 2010 au fost închise "foarte multe unităţi de cercetare agricolă".
Articol de Bogdan Mihai, 07 Ianuarie 2011, 09:57
Directorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru cartof şi sfecla de zahăr din Braşov Sorin Chiru a declarat într-un interviu pentru Radio Antena Satelor că anul 2010 a fost un an dificil pentru cercetarea agricolă românească.
"Foarte multe unităţi de cercetare au fost închise din cauza datoriilor", a declarat Sorin Chiru.
El a menţionat că totuşi, spre sfârşitul anului, datorită intervenţiei Ministerului Agriculturii au fost alocate aproximativ 157 de milioane de lei pentru ştergerea arieratelor unora din unităţile de cercetare.
"Pentru moment a fost o intervenţie extraordinară pentru că se poate porni în viitor cu altă bază", a declarat Sorin Chiru, care a adăugat că există totuşi numeroase unităţi pentru care aceste fonduri nu au fost suficiente.
Sorin Chiru a mai declarat că se aşteaptă promulgarea Legii 45, "o lege fundamentală pentru cercetarea ştiinţifică din agricultura românească", care ar crea o posibilitate de finanţare de bază pentru unităţile de cercetare.
El a adăugat că o altă modalitate de sprijinire a institutelor de cercetare agricolă ar fi parteneriatele de tip public-privat.
Producţia internă de cartofi, în scădere
Directorul staţiunii pentru cercetare a cartofului Târgu Secuiesc, Luiza Miche a declarat că prezenţa cartofilor de import în majoritatea pieţelor, mai ales cele urbane, se datorează producţiei interne mici.
"Pentru prima dată preţul cartofului a crescut atât de mult datorită condiţiilor meteo nefavorabile la nivel european şi datorită suprafeţelor mai mici de cartof care s-a cultivat în România", a declarat Luiza Miche.
Ea a declarat că anul 2010 nu a fost bun pentru cultivatorii mici de cartofi şi a subliniat că totuşi un mic număr din cei care au avut exploataţii de cartofi bune şi au putut să aplice o tehnologie performantă au obţinut producţii de peste 40 de tone la hectar.
Luiza Miche a adăugat că situaţia în ceea ce priveşte producerea de sămânţă de cartofi este "foarte gravă" datorită divizării Fondului Funciar.
"Exploataţiile sunt mari ca număr de hectare dar parcelele sunt divizate, iar modul de eliberare a autorizaţiilor de producere de sămânţă ar trebui modificat", a adăugat Luiza Miche.
Ea a mai declarat că de la 30.000 de hectare de cartofi de sămânţă la nivel naţional în 1990 s-a ajuns la 700-800 de hectare în prezent.