"20 de ani de scădere" a populaţiei în România
Potrivit sociologilor, îmbătrânirea populaţiei în România se plasează într-o tendință generalizată la nivelul UE. Datele oferite de recensământ s-ar putea reflecta în calculele pentru acordarea ajutoarelor sociale.
03 Februarie 2012, 19:40
Potrivit datelor provizorii ale recensământului populaţiei efectuat în 2011, numărul persoanelor din gospodării s-a diminuat.
Dimensiunea medie a scăzut de la 2,9 la 2,66 persoane pe gospodărie, tendinţa fiind şi mai pronunţată în mediul urban.
Invitat la Radio România Actualităţi, secretarul de stat în ministerul muncii, Nicolae Ivăşchescu, a declarat că acest lucru se va reflecta în modul de calculare al ajutoarelor sociale.
"Dacă ne referim la ajutorul de încălzire, acesta se calculează pe familie. Dacă înainte înmulţeam cu 2,9, acum va trebui să înmulţim cu 2,6", a explicat Nicoale Ivăşchescu.
Potrivit acestuia, anul trecut au primit ajutoare de încălzire 1,5 milioane de familii, iar anul acesta au beneficiat doar 1,1 milioane.
Situaţia gospodăriilor din România Sursă: INS
Populaţia României a scăzut cu 2,7 milioane
Sociologul Vasile Gheţău a atras atenţia asupra faptului că sporul negativ al populaţiei nu poate fi corectat decât cu "resurse umane enorme" şi pe o perioadă mare de timp.
În opinia sa, scăderea populaţiei ca urmare a deceselor este mai gravă decât cea prin migraţie.
"Sunt 20 de ani de scădere naturală a populaţiei, ceea ce este mai grav, după părerea mea, decât scăderea prin migraţie, pentru că scăderea prin migraţie, la un moment dat, teoretic, ar putea fi schimbată dacă contextul economic şi social se va ameliora considerabil în România", a declarat Vasile Gheţău, la Radio România Actualităţi.
Potrivit datelor preliminare ale recensământului din 2011, comparativ cu anul 2002, populaţia a scăzut cu aproape 2,7 milioane de oameni, dintre care 2,2 milioane prin migraţie şi 420 de mii, scădere naturală.
Trend descendent la nivelul Uniunii Europene
În acest context, Vasile Gheţău a precizat că îmbătrânirea populaţiei în România se plasează într-un trend intalnit la nivelul Uniunii Europene.
"Evoluţiile din România am putea spune că se plasează într-un context general negativ, demografic vorbind, în spaţiul Uniunii Europene, chiar dacă sunt diferenţe considerabile între ţările acestui spaţiu", a explicat sociologul.
Potrivit acestuia, în Uniunea Europeană se estimează o scădere a populaţiei Uniunii Europene.
Citiţi şi : |
Date preliminare recensământ |
"Populaţia Uniunii Europene nu a scăzut încă, dar se profilează instalarea unei scăderi după 2020, după toate prognozele, şi ale Eurostat, şi ale Diviziei de populaţie ONU", a declarat Vasile Gheţău.
Potrivit sociologului, în 2010, creşterea populaţie la nivelul Uniunii a fost minimă, de aproximativ un milion de oameni şi a fost determinată în special de imigraţie.
Vasile Gheţău mai spune că datele preliminare ale recensământului din România nu i-au surprins pe sociologi.
"Cifra de 19 milioane, ca şi de unde provine ea, erau previzibile, pentru că ştiam că sunt între 2 şi 3 milioane de români plecaţi afară de peste 12 luni şi care, conform metodologiei recensământului, nu se mai includ în populaţia stabilă a ţării", a explicat sociologul.
Distribuţia populaţiei pe judeţe Sursă: INS Click pe imagine pentru mărire