20 de ani de la violenţele interentice de la Târgu Mureş
Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi Liga Pro Europa au cerut redeschiderea dosarului evenimentelor din 1990.
Articol de Bogdan Mihai, 20 Martie 2010, 10:14
Comemorarea evenimentelor din martie 1990 de la Târgu Mureş continuă prin diferite manifestări, sub denumirea generică de "Martie al Iubirii".
Astăzi este programată o conferinţă intitulată "Trecut comun, viitor comun - Acasă, în Europa", cu participare internă şi internaţională.
Evenimentul va fi urmat de o slujbă ecumenică la Biserica Reformată Cetate, la care vor fi prezenţi ierarhi şi reprezentanţi ai bisericilor surori din bazinul Carpatic.
Cinci sute de persoane au particpat cu torţe şi lumânări la Marşul Pentru Dreptate şi Toleranţă.
Totodată, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi Liga Pro Europa au cerut redeschiderea dosarului evenimentelor din 1990.
Pe 19 martie a izbucnit la Târgu Mureş cel mai grav conflict interetnic de după Revoluţie.
Confruntările de stradă dintre români şi maghiari, care au durat trei zile, s-au soldat cu cinci morţi, doi români şi trei maghiari, 278 de răniţi, o biserică ortodoxă incendiată şi vandalizarea sediilor locale ale UDMR şi PNŢ.
Pentru ciocnirile violente de la Târgu Mureş adevărul încă nu este cunoscut pe deplin.
Fost corespondent al Radio România la Budapesta, jurnalistul Dorin Suciu, a fost martor al evenimentelor de la Târgu Mureş şi a realizat un studiu pe această temă, intitulat "Războaie de imagine împotriva României. Pogromul de la Târgu Mureş".
"Cele întâmplate atunci în martie 1990, în care vinele românilor şi ale maghiarilor sunt împărţite, au fost copios şi fără ruşine folosite de către unii pentru a acredita ideea falsă că România este sfâşiată de un conflict interentic fără leac, că românii sunt nişte naţionalişti şovini incurabili şi că minoritatea maghiară este persecutată mai rău chiar decât pe vremea lui Ceauşescu", a declarat Dorin Suciu.