182 de unităţi spitaliceşti, "fără personalitate juridică"
Ministrul sănătăţii Cseke Attila spune că din cele 435 de unităţi spitaliceşti care se află în prezent în sistem, 182 sunt propuse pentru comasare sau transformare în cămine de bătrâni.
Articol de Paul Poteraşi, 01 Februarie 2011, 12:29
Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică pe site-ul său lista cu spitalele pe care le propune spre comasare.
Potrivit ministrului, din cele 435 de unităţi spitaliceşti cât se află în sistem în prezent, 111 sunt propuse spre comasare.
"Din cele 182 de spitale, 111 sunt propuse spre comasare, iar un număr de 71 de spitale vor fi reprofilate în cămine de bătrâni sau în centre de permanenţă", a mai precizat ministrul.
El a afirmat că personalul medical al unităţilor care vor fi reprofilate sau desfiinţate nu va fi disponibilizat.
Angajaţii acestor spitale fie vor fi transferaţi către alte unităţi din judeţ, fie vor lucra în căminele pentru vârstnici nou create.
Citiţi şi: |
Lista spitale comasate. |
Lista spitale reprofilate. |
Ministrul sănătăţii, Cseke Atilla, a declarat că la sfârşitul anului trecut au fost desfiinţate zece spitale, cinci din judeţul Dâmboviţa, două în judeţul Bihor, două în Bucureşti şi unul în Argeş.
Cseke Atilla a precizat că reorganizarea spitalelor este determinată de necesitatea funcţionalităţii acestora şi de aplicarea unui tratamet corespunzător pacienţilor.
Ministrul a spus că reorganizarea nu are printre cauze motive financiare.
Diferenţe între propunerile prefecturilor şi decizia ministerului
În Botoşani ministerul sănătăţii propune comasarea Sanatoriului de Pneumoftiziologie Guranda cu Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati". Autorităţile locale intenţionau desfiinţarea acestuia.
În Călăraşi autorităţile locale nu erau de acord cu comasarea celor trei spitale aflate în administrarea Consiliului Judeţean. Ministerul sănătăţii a propus totuşi comasarea Spitalului Judeţean de Pneumoftiziologie şi a Spitalului de Psihiatrie de la Săpunări cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi.
În Constanţa ministerul sănătăţii a propus comasarea Spitalului de Ftiziologie Agigea şi a Spitalului de Ortopedie cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Autorităţile locale au propus desfiinţarea Spitalului de Ftiziologie Agigea.
În Dolj autorităţile susţineau preluarea Spitalului de Pneumofiziologie Leamna de către Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş”. Ministerul sănătăţii a propus comasarea cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.