14 ani de la primele disponibilizări în Valea Jiului
În anul 1997 peste 10.000 de persoane din mineritul din Valea Jiului au rămas fără locuri de muncă. Programul de restructurare continuă şi astăzi şi prevede concedierea, în această toamnă, a 900 de persoane.
Articol de Ilie Pintea, 08 Septembrie 2011, 19:03
Minerii din Valea Jiului marchează 14 ani de la primele disponibilizări din România care au lăsat peste 10.000 de oameni din minerit fără locuri de muncă.
Această măsură fără precedent în România nu a fost urmată de investiţii, iar programele de reconversie profesională nu au creat noi slujbe.
Programul de restructurare continuă şi astăzi şi prevede concedierea, în această toamnă, a 900 de persoane.
Cei mai mulţi dintre minerii care s-au trezit peste noapte cu plăţi compensatorii au rămas la fel de repede fără bani aşteptând alternativele promise de guvern şi cerând insistent locuri de muncă.
Amploarea efectelor sociale apărute după disponibilizări a luat prin surprindere chiar şi autorităţile de atunci care s-au confruntat o bună perioadă cu proteste ale foştilor mineri şi care solicitau ajutorul statului.
Zeci de milioane de dolari au fost cheltuiţi pentru reconversia profesională a disponibilizaţilor, dar chiar şi aşa rata şomajului era cu mult peste media pe ţară.
"Peste 15.000 de mineri au fost disponibilizaţi fără însă a li se asigura alternative pentru ocuparea de noi locuri de muncă. Este o viaţă foarte grea. Deci, avem nevoie de locuri de muncă", a declarat fostul preşedinte al Asociaţiei disponibilizaţilor din Valea Jiului, Paul David.
Programul de restructurare a mineritului continuă şi acum.
Singura diferenţă notabilă între concedierile colective de acum şi cele din 1997 este aceea că în prezent oamenii ştiu ce presupune această măsură şi nu mai aşteaptă ajutorul statului.
Citiţi aici un documentar despre disponibilizările din Valea Jiului.