1 decembrie, Ziua Naţională a României
Ziua Naţională a României este sărbătorită de 1 decembrie în mai multe localităţi din ţară, prin parade militare, manifestări culturale şi sociale. Bisericile vor oficia Slujbe de Te Deum pentru eroii Marii Uniri.
Articol de Răzvan Stancu, 30 Noiembrie 2011, 17:40
De 1 decembrie, Ziua Naţională a României, vor fi organizate parade militare, spectacole precum şi evenimente speciale în toată ţara.
În Bucureşti, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Naţionale, vor avea loc, de la ora 8.00, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului, şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.
De la ora 11.00 va avea loc o paradă militară în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti
La paradă vor participa peste 1.500 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază şi 400 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi piloţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Începând cu ora 17.40, vor avea loc un ceremonial militar şi un concert de cântece ostăşeşti în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, acestea fiind urmate de retragerea cu torţe a militarilor din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Bulevardul Regina Elisabeta, Piaţa Operei, Piaţa Leu, Bulevardul General Vasile Milea.
Militarii români aflaţi în misiune în afara graniţelor vor organiza manifestări specifice dedicate Zilei Naţionale a României.
Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.
În 21 de corturi amplasate în Sectorul 2 al Capitalei vor fi servite peste 16.000 de porţii de fasole cu costiţă şi ţuică fiartă, au anunţat reprezentanţii autorităţii locale.
Manifestările vor începe cu salutul gărzii de onoare, ridicarea drapelului, intonarea imnului de stat şi eliberarea porumbeilor, în acordurile Odei Bucuriei.
Restricţii de circulaţie în Bucureşti
În ziua de 1 Decembrie sunt dispuse restricţii rutiere în vederea desfăşurării paradei militare informează Brigada Rutieră din Bucureşti printr-un comunicat.
Circulaţia autovehiculelor în zona adiacentă Arcului de Triumf se va efectua, pe trasee deviate, între orele 05.00 - 15.00, va fi restricţionată circulaţia pe axul central şi banda I de circulaţie ale şoselei Kiseleff, pe tronsonul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcului de Triumf, dinspre Piaţa Presei Libere către Piaţa Arcul de Triumf, precum şi banda III de circulaţie pe şos. Bucureşti - Ploieşti (dinspre Fântâna Mioriţa către Piaţa Presei Libere).
Între orele 17.00 - 19.00, cu ocazia desfăşurării ceremoniei ''Retragere cu torţe'', va fi restricţionată circulaţia pe banda I şi banda II pe traseul: Palatul Cercului Militar - bd. Regina Elisabeta - bd. Mihail Kogălniceanu - Piaţa Operei - bd. Eroii Sanitari - bd. Eroilor - str. Gh. Marinescu - şos. Cotroceni - bd. Iuliu Maniu - bd. Vasile Milea - sediul Regimentului 30 Gardă.
Se interzic opririle şi staţionările în alveolele din dreptul Monumentului Infanteristului pe şos. Kiseleff.
Mai multe detalii legate de restricţiile de circulaţie din Bucureşti puteţi citi aici.
Ceremonii oficiale în ţară
La Alba Iulia, în prima parte a zilei sunt programate ceremoniile oficiale - depuneri de coroane de flori la statuile lui I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, făuritorilor Marii Uniri, un Te Deum, primirea soliilor în Sala Unirii şi o defilare a forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Miercuri, la Alba Iulia, printre manifestările organizate cu ocazia aniversării a 93 de ani de la Marea Unire s-au numărat a patra ediţie a Salonului Internaţional de Modelism, expoziţia "Astra şi Marea Unire", dezvelirea bustului scriitorului Mihail Sadoveanu în cadrul Congresului Spiritualităţii Româneşti şi organizarea de către Radio România Actualităţi a unui concert folk.
Ziua Naţională a României va fi marcată la Braşov printr-un un ceremonial militar şi religios şi de o serie de manifestări care vor avea loc în Piaţa Sfatului.
Tot în Piaţa Sfatului vor fi prezente standuri cu tehnică şi echipamente de luptă ale Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Ţara Bârsei' şi Serviciului Român de Informaţii.
Ziua Naţională va fi marcată în Vrancea de evenimentele organizate de autorităţi în municipiul Focşani şi oraşul Panciu.
Astfel, în municipiul Focşani, în faţa Monumentului Independenţei, vor fi ţinute discursuri, vor fi depuse coroane de flori, după care va avea loc o paradă militară a tehnicii de luptă din dotarea militarilor din Garnizoana Focşani.
Evenimentul se va încheia cu o defilare a gărzii de onoare care cuprinde militari, angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vrancea şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
La Panciu vor fi depuse coroane de flori la Monumentul Eroului din central oraşului
Slujbe de Te Deum pentru eroii Marii Uniri
Catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstireşti din ţară şi din străinătate, precum şi paraclisele şcolilor de teologie ortodoxă oficiază slujbe de Te Deum, pentru pomenirea eroilor care au înfăptuit unitatea naţională a românilor din 1918, anunţat Patriarhia Română.
La Catedrala patriarhală din Capitală, slujba de Te Deum va fi oficiată de la orele 12.00.
În Bucureşti vor mai fi oficiate slujbe de pomenire la Monumentul Eroilor Militari Români din Parcul Tineretului şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol.
În 2011 se împlinesc 93 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România şi de la Marea Adunare desfăşurată pe Platoul Romanilor din Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, la care au participat peste 100.000 de români.