Mircea Fechet: Am alocat un buget istoric, 1,42 miliarde de lei
"Apel matinal" - Invitat: ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Articol de Radio România Actualităţi, 28 Aprilie 2025, 09:16
Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu
Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că săptămâna aceasta începe sesiunea de înscriere pentru producători în cadrul Programului "Rabla Auto". Înscrierile vor fi deschise în perioada 30 aprilie, de la ora 10:00, imediat după matinal, până în data de 7 mai 2025 evident, ora 23:59. Validarea producătorilor se va face prin intermediul aplicației de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Invitat la "Apelul matinal" este chiar ministrul de resort, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Bună dimineața!
Bună dimineața!
Așadar pornim la drum cu un nou Program "Rabla". Care ar fi noutatea sau poate noutățile principale, față de edițiile anterioare?
Sunt mai multe noutăți, începând cu modul în care se face înscrierea în program și terminând cu valoare ecotichetului sau noutăți legate de faptul că nu mai avem doar "Rabla Clasic", așa cum eram obișnuiți sau "Rabla pentru Autoturisme", de anul acesta ne propunem să avem mai multe programe de tip "Rabla". Fie că discutăm despre rabla de tractoare, fie că discutăm despre sobe, fie că discutăm despre termopane. Încercăm să devenim din ce în ce mai eficienți din punct de vedere energetic și în același timp să avem costuri mai mici.
Cred că ar merita să știm, pentru că au fost atâtea discuții, care mai este valoarea ecotichetului, mai ales dacă ne gândim la autoturismul sută la sută electric.
Avem o valoare de aproximativ 7.500 euro pentru un autoturism electric și am luat această decizie pentru că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când valoarea era mai mică, anul acesta în România avem trei modele construite aici, în țară la noi, ceea ce spun eu s-ar putea să însemne și faptul că o parte însemnată din acești bani ajung în economia națională, ajung în investiții în fabricile din România și se transformă în locuri de muncă, ceea ce pentru noi e foarte important.
Vorbiți de cele trei modele construite la uzina din Craiova?
Da, da.
De Ford, nu și de Dacia Spring, adusă din China. Corect?
Încerc să pronunț puține branduri, dar dacă le-aţi menţionat...
Le-am spus eu, că sunt totuși uzine din România, nu de alta.
Dacă le-ați menționat, așa este, la Craiova, la Ford se produc trei modele electrice sută la sută.
Iar pentru mașinile hibrid a mai crescut taxa, ecotichetul?
La mașinile hibrid avem 12.000 de lei pentru cele convenționale, să spun așa, hibridele normale și pentru plug-in hybrid avem 17.000 lei, dacă citez eu bine, din memorie.
Da, sunt. Vă așteptați ca înmatriculările de automobile noi să crească, să aibă căutare "Rabla 2025 pentru mașini"?
Eu cred că dacă facem o corelare între valoarea ecotichetului, ceea ce face programul mai atractiv, fără îndoială, și apetitul pentru acest program, mă aștept ca anul acesta bugetul să se epuizeze mai repede decât s-a întâmplat în alți ani și tocmai din acest motiv am alocat un buget istoric, 1,42 miliarde de lei. E, în opinia mea, un buget semnificativ, un buget mare și obiectivul nostru e acela de a-l cheltui, de a observa, de a constata că un număr din ce în ce mai mare de mașini ecologice noi, sigure, cu consum mai mic de carburant circulă pe străzile din România. Asta este ceea ce ne dorim și asta este ceea ce cred eu că se va întâmpla în acest an.
Cum stăm la capitolul stații de încărcare? Pentru că, citeam zilele trecute, una dintre companiile care furnizează astfel de stații de încărcare era nemulțumită că așteaptă avizele aproape un an.
E adevărat că, mai ales atunci când instalezi puncte de încărcare de mare capacitate, probabil procedura care ține de avizare și de puterea rețelei electrice, până la urmă, de a face disponibilă o astfel de putere, o astfel de mare capacitate de încărcare e una costisitoare, însă observăm că sunt din ce în ce mai multe astfel de stații. E adevărat că numărul lor este în continuare insuficient și e adevărat că România la acest capitol are mult de recuperat față de alte state din vestul Europei atât în ceea ce privește capacitatea acestor puncte de încărcare, cât și în ceea ce privește numărul lor. Însă cele două chestiuni merg în paralel: achiziția de autovehicule electrice și instalarea de noi puncte de încărcare. Tot mai mulți români aleg să-și instaleze acasă astfel de puncte. Ele nu sunt foarte scumpe și mai ales atunci când există panouri fotovoltaice pe casă, există o baterie, o capacitate de stocare în sistemul de panouri fotovoltaice și mai avem și un autoturism electric, în acel moment devine aproape gratis transportul cu mașina, ceea ce trebuie să recunoaștem că nu sună deloc rău, mai ales când nu e o cheltuială chiar mică, în mod convențional, dacă o facem.
Exact, sună chiar bine, ca să cităm așa din clasici. Revin însă la Programul "Rabla 2025", după validarea dealerilor ce urmează? Practic, nu știu, când estimați că va începe etapa de înscriere a publicului larg?
Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei, după validarea dealerilor și după ce vor discuta, vor evalua diferite contestații, dacă va fi cazul, pentru că în mod inevitabil vor fi și dealeri respinși sau cel puțin asta s-a mai întâmplat în trecut, dar după tot acest proces începem, sper eu, înscrierea propriu-zisă în program. Din discuțiile avute cu colegii, estimăm undeva în a doua jumătate a lunii mai vom avea un portal unde românii se vor putea înscrie, unde își vor putea genera voucher-ul, pe care îl vor putea folosi la orice dealer, la orice producător, la orice comerciant de autoturisme doresc. Nu vor mai fi condiționați, nu vor mai avea nevoie să fie ajutați de cineva. Încercăm să simplificăm tot acest proces și mă aștept ca lucrurile să funcționeze așa cum trebuie. Vom avea bani pentru persoane fizice, vom avea bani pentru persoane juridice. Cel mai probabil vom aloca o sumă și pentru primărie și în aceste condiții mă aștept ca, repet, mai ales la "Rabla Plus", la autoturismle electrice, să avem o cerere mai mare anul acesta decât am avut anul trecut.
Da, vorbeați de abilități digitale, de portalul care va fi mult simplificat. Curiozitate: știați că există firme de consultanță care oferă servicii de înscriere în programele Administrației Fondului pentru Mediu? Am încercat și noi și chiar am descoperit o firmă care ne cerea un comision grăsuț pentru a ne înscrie în Programul "Rabla pentru tractoare".
Eu cred că atunci când ai programe ce se adresează persoanelor fizice consultanții n-au ce căuta în povestea asta. Tocmai din acest motiv, înainte de lansarea fiecărui apel, facem un tutorial video, un filmuleț în care explicăm oamenilor ce au de făcut mai exact și mare lucru n-au de făcut. Trebuie să completeze câteva căsuțe cu nume, cu prenume, cu domiciliu, să încarce câteva documente- mă refer aici la "Rabla pentru tractoare" - și doar patru documente ce trebuiesc scanate și încărcate, respectiv, buletinul de identitate, două certificate fiscale și un certificat de producător de la primărie, motiv pentru care, în opinia mea, n-ar trebui să apeleze la niciun consultant. Din acest motiv profit de intervenția mea în această emisiune să le spun potențialilor beneficiari să nu dea banii degeaba la consultanți, acești 'binevoitori', care promit că rezolvă, că se înscriu rapid. Eu cred că oricine care este cât decât familiarizat cu tastatura, cu calculatorul va avea timp să se înscrie în acest program și, dacă discutăm în cazul "Rabla pentru tractoare", de exemplu, unde oamenii poate că au mai multă treabă în seră sau la câmp, sau în activitatea pe care o desfășoară în fiecare zi, sau poate că nu sunt foarte familiarizați cu calculatorul, dar imposibil să nu aibă un fiu, un nepot, un vecin care să le dea de ajutor, motiv pentru care nu, nu recomand, nu avem în ghid ca fiind eligibilă o astfel de cheltuială, tocmai pentru a o descuraja, nici în cazul "Rabla pentru tractoare", nici în cazul oricărui alt program destinat persoanelor fizice, nu recomandăm astfel de 'colaborări' cu așa-ziși consultanți, consultanți care...
Din care să câștige ei chiar foarte, foarte mult. Dar chiar, pe scurt, "Rabla pentru tractoare" când începe, când demarează?
"Rabla pentru tractoare", dacă totul merge repede, pentru că acolo am validat deja dealerii, va începe înaintea Programului "Rabla" convențional. Deci, dacă cel de-al doilea e în a doua parte a lunii mai, "Rabla pentru tractoare" nu poate decât să înceapă în prima parte a lunii mai, sper să nu mă dezamăgească colegii mei de la AFM, care au avansat aceste aceste date.
Dar noul Program "Casa Verde"?
Noul Program "Casa Verde" va începe în momentul în care definitivăm ghidul de finanțare. Este un program care se schimbă de la un an la altul, pentru că și tehnologia evoluează foarte mult, atât în materia panourilor fotovoltaice, cât și în ceea ce privește stocarea și alte echipamente, cu atât mai mult cu cât ne dorim să avem anul acesta și un program dedicat pentru acumulatori, pentru acei români care au instalat deja panouri fotovoltaice, dar nu au reușit să-și instaleze și baterii și, în premieră, ne gândim la un program pentru finanțarea pompelor de căldură. Spun acest lucru pentru că o astfel de situație i-ar face pe români aproape independenți din multe puncte de vedere, cel puțin în ceea ce privește factura la încălzire pe timpul...
... iernii.
... pe timpul iernii sau, de ce nu, și pentru răcirea locuinței în perioada sezonului cald şi cred eu că într-un astfel de ecosistem - cu panouri pe acoperiș, cu acumulatori, cu pompă de căldură - și revin și la autoturismul electric despre care am discutat mai devreme, dar într-un astfel de așa-zis ecosistem, chiar este aproape independent, nu mai plătești, nu doar că nu mai plătești curentul și nici gazul, dar nici costuri cu mașina nu mai ai.
Și dacă la casă mai ai și termopane noi, atunci chiar va fi super ok, nu? Două vorbe și despre "Rabla pentru termopane".
"Rabla pentru termopane" a apărut ca urmare a unei situații pe care o constatăm cu toții, nu doar în România, ci în toată Uniunea Europeană. Ori de câte ori investim în acumulatori sau în panouri fotovoltaice, nu facem altceva decât să trimitem banii peste hotare, să trimitem banii, de cele mai multe ori în Asia sau în China, mai exact, și așa mai departe. Și atunci ne-am gândit cum am putea să economisim energie, cum am putea ca românii să plătească mai puțin la sfârșitul fiecărei luni, dar în același timp să păstrăm banii în țara noastră şi constatând că aproximativ 40% din energie se pierd prin spațiile vitrate, căldura se pierde, iese pe fereastră, cum s-ar spune. Am decis să înființez un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului și să vedem cum am putea finanța eficientizarea energetică a clădirilor, pentru că e aproape totuna dacă pui panouri fotovoltaice sau schimbi tâmplăria; la sfârșitul zilei, tot o economie de energie aici. Și din acest motiv am decis să demarăm un program pilot pentru finanțarea termopanelor. Aici a evoluat foarte mult tehnologia în ultimii ani. Când vorbim de eficiența energetică a ferestrelor de tip termopan, putem constata că în ultimii 10 ani, ca să nu mai vorbesc de ultimii 30 de ani, avem o diferență foarte mare. Ele sunt din ce în ce mai eficiente, din punct de vedere energetic, și constatând că producem în România, sunt foarte mulți producători, la fel cum producem în România și vată bazaltică ce ne-ar putea ajuta să eficientizăm și mai mult din punct de vedere energetic locuința. Și așa cum am demarat și "Rabla pentru sobe", unde iar suntem foarte ineficienți, încercăm câte un pic și, adresându-ne diferitelor categorii de situații, încercăm să remediem toate aceste probleme și să venim în întâmpinarea românilor cu speranța nu doar că facem... că o să avem un mediu mai curat, pentru că toate aceste lucruri despre care vă vorbesc la sfârșitul zilei înseamnă și un aer mai curat pe care să îl respirăm, pentru că vom avea nevoie de mai puțină energie, dar și costuri mai mici pentru români. E un /.../
Pentru fiecare dintre noi. Exact! Vom mai vorbi, sperăm, și despre Programul termopane. Cu mulțumiri. Zi bună!
Vă mulțumesc și eu!
Invitatul "Apelului matinal" de astăzi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet./editor Florin Lepadatu/