Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO începe mâine la Bruxelles
Pe ordinea de zi figurează măsurile şi angajamentele aliaţilor pentru sprijinirea Ucrainei. O altă discuţie vizează acţiunile de sabotaj şi dezinformare ale Rusiei printre aliaţii europeni.
Articol de Radiojurnal, 12 Iunie 2024, 22:58
La Bruxelles, începe mâine o reuniune de două zile a miniştrilor apărării din statele membre NATO. Este ultima lor întâlnire înainte de summitul Alianţei de luna viitoare de la Washington, din Statele Unite. Secretarul-general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat astăzi că pe ordinea de zi figurează măsurile şi angajamentele aliaţilor pentru sprijinirea Ucrainei, dar şi o discuţie despre acţiunile de sabotaj coordonate de Rusia în statele europene.
Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu are detalii: Alianţa Nord-Atlantică vrea să definitiveze până la summit-ul de la Washington planul de angajament multianual pentru sprijinirea Ucrainei, iar în paralel planul prin care să dea predictibilitate industriei de armament să producă mai mult pe termen lung. O altă discuţie din cadrul ministerialei va fi cea a grupului pentru planificare nucleară, în condiţiile în care Rusia, spune Jens Stoltenberg, are o retorică periculoasă în acest domeniu, a mutat capabilităţi în Belarus şi a întreprins anumite exerciţii. Grupul NATO va discuta despre adaptarea planurilor nucleare, despre noile avioane F-35 pregătite de Olanda în acest sens, precum şi despre modernizări.
Secretarul-general al NATO, Jens Stoltenberg: Suntem foarte predictibili şi transparenţi în această privinţă, că vrem să fie clar pentru Rusia ce capacităţi avem. Scopul NATO nu este să declanşeze războaie, ci să le prevină, să păstreze pacea şi facem asta având mijloacele de descurajare credibile.
Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu a mai transmis: O altă discuţie vizează acţiunile de sabotaj şi dezinformare ale Rusiei printre aliaţii europeni. Jens Stoltenberg spune că este vorba de un număr tot mai mare de acţiuni coordonate, şi nu solitare. Unele atacuri au fost prevenite de statele membre prin intermediul schimburilor de informaţii şi au fost făcute arestări în ţări precum Anglia, Germania, Polonia sau statele baltice.