Votul Senatului în cazul lui Dan Şova, "contestat de liberali la CCR"
PNL vrea să conteste la Curtea Constituţională votul în cazul lui Dan Şova, după ce Senatul nu a aprobat cererea de arestare, pe motiv că nu a fost întrunită majoritatea necesară.
Articol de Radiojurnal, 25 Martie 2015, 16:39
PNL vrea să conteste la Curtea Constituţională votul în cazul lui Dan Şova, după ce Senatul nu a aprobat cererea de reţinere şi arestare preventivă a sa pe motiv că nu a fost întrunită majoritatea necesară de 85 de voturi "pentru", adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.
PNL va analiza dacă s-a interpretat corect faptul că nu a fost suficient numărul de voturi pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD şi cere alegeri anticipate.
Juriştii liberali analizează hotărârea Senatului, prin care cererea DNA, privind arestarea lui Dan Şova, a fost respinsă şi arată că rezultatul votului ar fi trebuit să ţină cont de prevederile Constituţiei, care prevalează în faţa regulamentelor interne ale Parlamentului.
Vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, menţionează că liberalii vor contesta articolul din regulamentul Senatului, care prevede că hotărârile se iau cu votul majorităţii membrilor săi, în timp ce Constituţia stipulează că legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi.
"Curtea a mai precizat în alte cazuri că e nevoie de totalitatea parlamentarilor doar când e vorba de regulamentul celor două Camere sau alte cazuri speciale. Pentru acest caz că nu este nevoie de majoritatea tuturor senatorilor, ci doar a celor prezenţi, ceea ce a fost în şedinţa respectivă", spune Teodor Atanasiu.
În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că este dreptul liberalilor să conteste la Curtea Constituţională rezultatul votului şi admite că există anumite decizii ale Curţii care se referă la o serie de situaţii, dar atrage atenţia că sunt altele decât cea de astăzi, în cazul lui Dan Şova.
"Actualul regulament, sau mai precis Articolul 24 şi Aliniatul 4, la care m-am referit şi care astăzi a fost menţionat în mod explicit în plenul Senatului nu a fost niciodată contestat la Curtea Constituţională. Este dreptul constituţional al PNL-ului să facă această sesizare la Curtea Constituţională şi, sigur, în cazul în care va exista o decizie a Curţii, atunci există obligativitatea de conformare la deciziile Curţii", afirmă Călin Popescu-Tăriceanu.