Veniturile bugetarilor "ar putea creşte din octombrie 2011"
Mai mulţi reprezentanţi ai puterii susţin că guvernul va propune majorarea salariilor bugetarilor în trei tranşe. Opoziţia precizează că aceste declaraţii "vin în perspectivă electorală".
Articol de Cătălin Purcaru, 29 Iulie 2011, 18:50
Veniturile bugetarilor ar putea creşte uşor din octombrie, este vestea bună dată vineri de reprezentanţi ai puterii în urma întâlnirii cu delegaţia FMI, este vorba, însă, doar de una din variantele luate în calcul de ministerul de finanţe pentru ca salariaţii de la stat să recupereze veniturile pierdute în urma tăierii de 25%.
Nu este nimic bătut în cuie, în timp ce opoziţia pune deja declaraţiile pe seama unei acţiuni electorale a PDL înainte de alegerile de anul viitor.
Aceasta s-ar adăuga recentei propuneri a UNPR privind coşul pensionarilor prin care vârstnicii ar urma să-şi poată cumpăra alimente mai ieftin.
Propunere pe care FMI pare să o accepte.
Ministerul finanţelor publice va propune majorarea salariilor bugetarilor în trei tranşe începând chiar cu luna octombrie 2011, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Comisiei Buget-Finanţe, deputatul PDL Adrian Niţu.
Deputatul PDL a spus că majorarea ar putea fi de 5% pentru fiecare, iar sumele necesare pentru prima tranşă vor fi prevăzute de rectificarea bugetară care urmează să se facă.
Pe de altă parte, secretarul de stat din ministerul de dinanţe, Gheorghe Gherghina, spune că o decizie finală în ceea ce priveşte creşterea salariilor bugetarilor încă din toamna acestui an nu a fost luată, această variantă fiind în stadiul de discuţii.
Vineri, după întâlnirea avută cu delegaţia FMI, preşedintele UNPR, Marian Sârbu, susţinea că există premisele unei creşteri a salariilor bugetarilor în 2012.
Marian Sârbu spune că o decizie finală va fi luată în luna octombrie, după stabilirea indicilor macroeconomici pentru anul viitor.
"Se întrevede la 1 ianuarie anul viitor ca pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului real pe economie.
"Poate să înceapă un proces evident de recuperare a veniturilor reale ale populaţiei şi în ceea ce priveşte pensiile şi în ceea ce priveşte salariile bugetarilor", a declarat Marian Sârbu.
Declaraţiile puterii "vin în perspectivă electorală"
Opoziia susţine că declaraţiile reprezentanţilor din coaliţia aflată la putere vin în perspectiva anului electoral 2012.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu, membru al Comisiei Buget-Finanţe, spune că în acest moment nu se întrevede nicio variantă prin care să fie plătite eventuale majorări salariale.
Eugen Nicolăescu susţine că executivul ar trebui să vină cu o strategie coerentă privind dezvoltarea economică, astfel încât să existe o proiecţie pentru bugetul de anul viitor.
"Atunci probabil că actualul acord, aşa zis, de precauţie cu FMI se va transforma într-un acord efectiv şi de acolo se vor trage bani la anul fiind an electoral ca să poată să se realizeze din punct de vedere guvernamental plăţile pentru o creştere minimă, dar o creştere a salariilor, adică acoperirea ratei inflaţiei.
"Eu nu aş spune că este creştere, aş spune că este o normalitate, dar nici pentru aia nu sunt bani", a declarat Eugen Nicolăescu.
Reprezentanţii opoziţiei mai susţin că oricât de mare ar fi o eventuală creştere de salarii aceasta nu ar putea acoperi cheltuielile pe care bugetarii trebuie să le suporte după creşterea preţului gigacaloriei sau în contextul scumpirilor preconizate pentru acest an.