USL propune un plan alternativ pentru educaţie
Uniunea Social Liberală a lansat "Programul pentru educaţie", un set de propuneri alternative actualului sistem, cu principale obiective scăderea abandonului şcolar sub 10% şi alocarea a trei la sută din PIB pentru cercetare.
Articol de Petruţa Smântână, 04 Iunie 2011, 18:40
Scăderea abandonului şcolar sub 10%, alocarea a trei procente din PIB pentru cercetare, precum şi recunoaşterea rolului social la cadrelor didactice sunt doar câteva dintre obiectivele "Programului pentru educaţie", lansat sâmbătă de Uniunea Social Liberală.
Opoziţia este nemulţumită de actuala legislaţie în domeniu, pe care doreşte să o modifice atunci când va veni la putere.
Programul pregătit de opoziţie ar urma să fie aplicat în momentul în care cele trei partide vor veni la putere şi are în vedere transpunerea strategiei "Europa 2020 în România".
Pe baza documentelor europene aplicate la realităţile româneşti, reprezentanţii PSD, PNL şi PC şi-au stabilit aşadar mai multe obiective; acestea sunt: depolitizarea educaţiei, respectarea autonomiei universitare, şanse egale de acces la educaţie sau asigurarea condiţiilor pentru eliminarea abandonului şcolar.
Concret, USL şi-a propus ca până în 2016, în fiecare comună să existe cel puţin o şcoală la standarde europene, precum şi realizarea a 50 de mii de noi locuri în grădiniţe şi creşe.
Fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, a vorbit sâmbătă despre recunoaşterea cadrului didactic.
"Obiectivele prioritare şi urgente pe care noi le-am pus în aceste documente pornesc de la motivarea cadrelor didactice, de la recunoaşterea rolului social pe care îl au, prin salariu, prin respectarea demnităţii şi autonomiei profesionale", a declarat Ecaterina Andronescu.
Uniunea va continua în această lună lansarea programelor sale sectoriale, săptămâna viitoare cu administraţia publică, iar pe 18 iunie agricultura.