Ultimele articole pentru modificarea Constituţiei, dezbătute
Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a parcurs ultimele articole iar miercuri va da votul final asupra întregului proiect.
Articol de Bogdan Isopescu, 18 Iunie 2013, 21:12
Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a reuşit să parcurgă ultimele articole, pe care le-a supus modificării, iar miercuri va da votul final asupra întregului proiect.
În funcţie de răspunsul Consiliului Legislativ şi de cel al Curţii Constituţionale, proiectul de revizuire al Constituţiei poate fi adoptat în Senat, fie în iulie, fie în septembrie.
În mare, comisia a făcut ultimele corecturi ale articolelor modificate până acum şi s-a reîntors asupra altora rămase în dezbatere.
Printre acestea, cele mai importante vizează moţiunea de cenzură şi moţiunea simplă. Conform noilor prevederi, majoritatea parlamentară care răstoarnă guvernul trebuie să propună în textul moţiunii un candidat pentru funcţia de premier.
Este vorba de principiul moţiunii de cenzură constructive, propusă iniţial de UDMR şi minorităţi, dar acceptată şi de actuala putere, spune senatorul PNL Tudor Chiuariu.
"Prin moţiunea de cenzură, semnatarii propun o persoană drept candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar aceasta va fi însărcinată de către preşedinte cu formarea noului guvern, în cazul în care moţiunea de cenzură este adoptată", spune Tudor Chiuariu.
În cazul moţiunii simple acceptată de Parlament, efectul este demiterea ministrului vizat. Comisia urmează să dea votul final asupra întregului proiect de modificare, apoi vor fi sesizate Birourile celor două camere.
Documentul va ajunge, în cele din urmă, la Consiliul Legislativ, apoi la Curtea Constituţională.
În funcţie de rapiditatea cu care sunt parcurşi aceşti paşi, Senatul are trei variante pentru dezbatere şi pentru a adopta noua variantă a Constituţiei: sesiune extraordinară în iulie, sesiune extraordinară în august sau în septembrie, la începutul sesiunii ordinare.