UDMR crede că salariile şi pensiile pot creşte în aprilie
FMI a recomandat guvernului că ar putea să crească uşor salariile bugetarilor şi pensiile în acest an, în măsura în care bugetul o va permite. Şeful statului îi îndeamnă pe politicieni "să fie realişti".
Articol de Bogdan Isopescu, 01 Februarie 2012, 19:53
Uniunea Democrată Maghiară din România consideră că o creştere a salariilor şi pensiilor va fi posibilă până în luna mai a acestui an.
Ideea a fost avansată miercuri de liderii Uniunii, în timpul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
De altfel, FMI a recomandat guvernului că ar putea să crească uşor salariile bugetarilor şi pensiile în acest an, în măsura în care bugetul o va permite, pentru a fi încurajate consumul şi creşterea economiei.
În context, coaliţia guvernamentală l-a mandatat chiar pe premierul Emil Boc să negocieze această chestiune, numai că Emil Boc s-a arătat reţinut, la fel ca şi preşedintele Traian Băsescu, care a făcut apel la realism deoarece România, spunea el, se află într-un echilibru economic fragil.
Românii au avut parte de cea mai scurtă perioadă de posibilă creştere a salariilor şi pensiilor, de luni până marţi seara.
Şi asta pentru că puterea înseamnă nu doar partidele din coaliţie, care spun că s-ar putea face majorarea, ci şi guvern şi preşedinţie, de unde vin semnale că nu prea se poate.
Spre exemplu, reprezentanţii PDL spun că întreaga coaliţie l-a mandatat pe premier să discute cu delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene despre majorare începând cu luna aprilie.
UDMR este un alt actor al coaliţiei care crede că majorarea poate fi operată în luna aprilie sau mai.
Liderii Uniunii se întâlneau, miercuri, cu reprezentanţii FMI pentru a discuta problema.
Vicepreşedintele UDMR, László Borbély, explică de ce în aprilie, şi nu acum, şi de ce există, totuşi, un semn de întrebare.
"Bugetul se construieşte pe cifre. Aceste cifre pot fi analizate după trei luni de zile. Când tragem linie şi vedem la sfârşitul lunii martie, şi nu mai devreme, vom face o analiză şi, în funcţie de intrări şi de cheltuieli, vom lua decizia. Ceea ce am spus eu, că am speranţa că vom găsi posibilităţi de a mări salariile şi pensiile", a declarat László Borbély.
Şi opoziţia spune că se poate, liderul PSD Victor Ponta afirmând că există, în continuare, soluţii pentru realocarea fondurilor actuale, nu noi fonduri sau mărirea deficitului, pentru a încerca să reparăm o parte din greşelile făcute de preşedintele Băsescu şi de guvernul Boc.
Politicienii trebuie "să fie realişti"
Însă şeful statului îndeamnă pe politicieni să fie realişti. Există prea multe date incerte şi prea multe probabilităţi pentru ca România să îşi permită joaca de-a creşterea salariilor.
Nu se ştie care va fi creşterea economică a României şi nu se ştie ce va face Europa în 2012, iar semnele nu sunt prea bune.
"Va fi o scădere a producţiei la nivelul Uniunii Europene în 2012. Cei care spuneţi că ieri făceau declaraţii să vă spună de unde şi, cu siguranţă, guvernul, parlamentul vor aproba să se dea. Eu nu am identificat în buget un loc din care să tăiem şi să dăm bani, dar eu nu am competenţa extraordinară a politicienilor", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele ne trimite să căutăm răspunsuri la guvern, însă şi acolo răspunsul este negativ.
"Nu putem promite majorări de salarii şi pensii astăzi, pentru că şi condiţiile interne, şi condiţiile din Uniunea Europeană, din punct de vedere economic, nu ne permit ca astăzi să facem asemenea promisiuni. Acest guvern pe care îl reprezint nu va deschide robinetul măsurilor populiste în anul electoral, chiar dacă suntem în an electoral", a declarat Emil Boc.
Există, pe de o parte, politicul din zona puterii, care îndeamnă la majorări salariale, şi executivul, care spune că aşa ceva nu se prea poate.
Peste toate acestea vin şi semnale de la analiştii economici şi financiari, care sunt pesimişti.