Tribunalul judecă amânarea executării pedepsei lui Năstase
UPDATE: Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 5 iulie judecarea cererii de întrerupere a executării pedepsei de închisoare pentru Adrian Năstase.
Articol de Beatrice Brăileanu, 28 Iunie 2012, 09:14
Tribunalul Bucureşti a amânat, joi, pentru data de 5 iulie, judecarea cererii de întrerupere a executării pedepsei de doi ani închisoare de către fostul premier Adrian Năstase.
Motivul amânării a fost faptul că Adrian Năstase nu s-a prezentat în sala de judecată din motive medicale.
Iniţial, avocaţii lui Adrian Năstase au depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de amânare a executării pedepsei, însă judecătoarea Elena Burlan a fost de acord cu schimbarea încadrării juridice, fiind luată acum în discuţie o cerere de întrerupere a executării pedepsei.
În timpul procesului, reprezentantul DNA, procurorul Cristian Anghel, a contestat raportul medical trimis de Penitenciarul Rahova.
Cristian Anghel a susţinut că acest raport nu a fost întocmit conform procedurilor legale, deoarece el nu menţionează când a fost consultat Adrian Năstase şi cine i-a pus diagnosticul, astfel încât nu poate fi luat în considerare de către instanţă.
De altfel, procurorul a fost şi cel care a solicitat amânarea procesului, pe motiv că este necesară prezenţa fostului premier.
"Modul în care procurorul îşi ţine pledoaria este unul fixist, unul rigid. DNA pune în discuţie orice, a început să aibă suspiciuni şi cu privire la diagnostic. Acum, DNA cere amânarea pe motiv că este necesară prezenţa lui Adrian Năstase în instanţă.
"Marţi, Parchetul a susţinut că nu este necesară prezenţa lui Adrian Năstase, atunci când s-a judecat o contestaţie la executarea mandatului de încarcerare", a fost replica avocatului Ioan Cazacu.
Iniţial, instanţa fixase pentru 5 iulie dezbaterile pentru această cerere, însă, ulterior, a fost admisă solicitarea avocaţilor apărării, de preschimbare a termenului.
Separat de acest dosar, avocaţii lui Adrian Năstase au depus o cerere de contestaţie în anularea deciziei prin care fostul premier a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în dosarul "Trofeul calităţii".
Adrian Năstase a fost externat, marţi seară, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi dus cu o ambulanţă la Penitenciarul Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a decis că nu există niciun impediment pentru ca Poliţia să pună în executare mandatul de încarcerare, emis pe numele fostului premier.
În urmă cu o săptămână fostul premier a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii".
Poliţiştii s-au deplasat la locuinţa lui Adrian Năstase pentru a-l însoţi la penitenciar.
Fostul premier nu a mai ajuns atunci la închisoare, fiind transportat de urgenţă la spitalul Floreasca, unde medicii au anunţat că ar fi încercat să se sinucidă şi că este rănit în zona gâtului.
El a fost internat şi operat în data de 21 iunie.
Suspiciuni în privinţa diagnosticului fostului premier
Marţi, procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul medicului Şerban Brădişteanu, care s-a ocupat de cazul lui Adrian Năstase.
Împreună cu alţi trei ofiţeri de poliţie el este acuzat de favorizarea infractorului.
Cei trei ofiţeri de poliţie sunt: Dumitru Gheorghe, comisar şef de poliţie, adjunct al directorului Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti, Nicolae Costea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti şi Marian Apostol, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, a declarat că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier şi că urmează să fie verificate toate actele medicale.