Traian Băsescu "răstălmăceşte Constituţia României"
Partidele din opoziţie afirmă că, în cazul în care USL va câştiga 50% plus 1 din mandatele parlamentului în 2012, iar şeful statului se va opune voinţei electoratului, atunci soluţia va fi suspendarea acestuia.
Articol de Bogdan Isopescu, 03 August 2011, 15:11
Partidele politice au reacţionat diferit la afirmaţiile de marţi ale preşedintelui Traian Băsescu privind configuraţia politică a parlamentului şi desemnarea candidatului pentru funcţia de premier după viitoarele alegeri parlamentare.
Opoziţia spune că Traian Băsescu răstălmăceşte Constituţia României cum îi cade mai bine şi în funcţie de contextul politic.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, afirmă că, în cazul în care USL va câştiga 50% plus 1 din mandatele parlamentului în 2012, iar şeful statului se va opune voinţei electoratului, atunci soluţia va fi suspendarea acestuia.
"Este una din nenumăratele contradicţii ale preşedintelui. Toată lumea îşi aduce aminte, dacă vrea, dacă are bună credinţă şi, de asemenea, oricine de bună credinţă înţelege textul Constituţiei.
"Nu este posibil ca o formulă care a fost votată de peste jumătate plus unu din alegătorii ţării să fie ignorată de preşedinte pentru că aşa vrea domnia sa", a declarat Crin Antonescu.
Preşedintele se mişcă politic în interiorul Constituţiei
Democrat-liberalii, în schimb, spun că preşedintele se mişcă politic în interiorul Constituţiei.
Dacă aceasta oferă posibilitatea preşedintelui să nominalizeze într-un anumit mod premierul, aşa o va face.
Deputatul PDL, Cezar Preda, este convins că declaraţiile lui Traian Băsescu au acoperire juridică, iar reacţia opoziţiei este una emoţională.
"Nu iese preşedintele României să introducă o temă care nu este stăpânită foarte bine de preşedinţie. Dacă preşedintele are convingerea că cine îşi doreşte puterea nu-şi doreşte puterea pentru a continua reformele, nu-i va da această şansă niciodată cât va fi Traian Băsescu preşedinte", a explicat Cezar Preda.
Cât despre ideea apropierii dintre PDL şi PNL pentru un guvern viitor, opoziţia spune că simpla formulare trădează încercarea preşedintelui de a dezbina USL.
De partea cealaltă, democrat-liberalii spun că "grosul" sau baza liberalilor doreşte o alianţă cu PDL-ul, în timp ce conducerea PNL este singura care respinge din start ipoteza.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la un post de televiziune, comentând procentele USL din sondaje, că în Constituţie se vorbeşte, legat de desemnarea premierului, despre partidul care câştigă majoritatea absolută, şi nu despre alianţe.
Întrebat de moderatoare dacă, după alegerile parlamentare din 2012, poate coabita cu un guvern format din membrii actualei opoziţii, şeful statului a amintit că a "coabitat cu guvernul Tăriceanu, susţinut de PSD".
"Sigur că nu-mi convine. Nu mi-ar conveni situaţia, dar electoratul va decide în ce formule se vor aşeza lucrurile. Dar, oricum, trebuie citit cu multă atenţie articolul 103 din Constituţia României.
"Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51%, nu de alianţe. Se înregistrează ca alianţă. Dacă fuzionează, este altceva - PSD cu PNL", a atenţionat Traian Băsescu.