Traian Băsescu "nu exclude devansarea alegerilor prezidenţiale"
Preşedintele Traian Băsescu spune că o eventuală suprapunere a alegerilor pentru preşedinţie şi pentru Parlamentul European ar trebui să fie sustenabilă politic.
Articol de Florin Matei, 23 Ianuarie 2013, 18:13
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Palatul Cotroceni că nu respinge devansarea alegerilor prezidenţiale.
El spune însă că o eventuală suprapunere a alegerilor pentru preşedinţie şi pentru Parlamentul European ar trebui să fie sustenabilă politic.
Traian Băsescu a explicat că există deja un precedent privind suprapunerea unor alegeri, Curtea Constituţională respingând organizarea în acelaşi timp a unor alegeri cu caracter strict intern de două tipuri.
În acest context, spune Traian Băsescu, nicio curte constituţională nu ar valida suprapunerea alegerilor prezidenţiale cu un referendum cu caracter european.
Traian Băsescu a mai afirmat că este de acord să accepte scurtarea mandatului prin demisie, concomitent cu demisia parlamentului în urma modificării constituţiei.
Preşedintele Băsescu a spus însă că "este o copilărie" ca alegerile prezidenţiale să aibă loc în mai-iunie şi noul preşedinte ales să îşi preia mandatul în decembrie, în condiţiile în care actualul mandat la Cotroceni se încheie pe 22 decembrie.
USL a propus miercuri comasarea alegerilor prezidenţiale cu europarlamentarele.
Premierul Victor Ponta a afirmat că ar fi foarte bine pentru România ca în 2014 alegerile europarlamentare să fie odată cu cele prezidenţiale.
"Anul viitor, dacă există vreo posibilitate constituţională, o discutăm, eu l-am informat şi pe preşedinte asupra acestui lucru - ori să avem un al doilea mandat redus cu câteva luni, ori să avem un sistem în care să ai alegerile odată cu PE şi să intre în mandat la expirarea mandatului preşedintelui", a declarat Victor Ponta.
Traian Băsescu: "Am vrut lămurirea unor probleme aflate în mâna politicienilor"
Preşedintele Traian Băsescu a mai precizat că a discutat marţi seară la parlament cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două camere ale parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea României la Schengen.
Preşedintele a explicat că a vrut să lămurească probleme "care se află în mâna politicienilor".
El a precizat că a cerut USL să clarifice situaţia parlamentarilor cu probleme, amintindu-i în această situaţie pe Ion Stan, Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.
Traian Băsescu a adăugat că a rugat ca luni să fie validaţi cei doi membrii supleanţi ai CSM.
El a precizat că a abordat şi problema intrării în vigoare cât mai curând a Codului de procedură civilă.
Traian Băsescu a apreciat că documentul ar trebui să intre în vigoare de la 1 februarie.