SUA "susţin cele 11 puncte ale CE pentru România"
Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Philip Gordon a declarat că a venit în România ca să afle punctele de vedere ale liderilor români.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 August 2012, 10:08
Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon arată într-o declaraţie de presă că a vizitat România pentru că autorităţile americane ţin foarte mult la partneriatul Statelor Unite cu România şi cu poporul român, aşa cum demonstrează declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic pentru secolul 21, adoptată anul trecut.
Oficialul american mai spune că tocmai grija pentru România şi pentru democraţia sa a determinat îngrijorarea autorităţilor americane în legătură cu unele evoluţii recente privind desfăşurarea referendumului şi procesul de verificare a acestuia.
Citiţi şi |
Declaraţia susţinută de Philip Gordon. |
"Pe de o parte, am venit aici pentru a exprima această îngrijorare.
"Aşa cum ştie toată lumea, au existat acuzaţii credibile privind numeroase cazuri de vot ilegal la referendum.
"S-au făcut eforturi de schimbare a listelor de alegători care ar influenţa cvorumul” a spus Philip Gordon.
Curtea Constituţională a transmis două adrese referitoare la listele electorale, care au ajuns la Guvern, una pe 2 august şi a doua pe 6 august.
În prima se cereau listele electorale permanente actualizate, iar acestea ar putea schimba cvorumul necesar validării.
În a doua adresă însă, se precizează că este vorba despre listele în baza cărora s-a organizat scrutinul.
Premierul Victor Ponta a trimis, luni seara, o scrisoare Curţii Constituţionale, în care precizează că Guvernul va transmite listele electorale actualizate în conformitate cu prima adresă primită de la CCR pentru că listele despre care se vorbeşte în adresa din 6 august nu se află în posesia Guvernului şi nici a unei instituţii din subordinea sa, ci au fost depuse centralizat, potrivit legii, la Biroul Electoral Central.
Acesta din urmă trebuia să le transmită Autorităţii Electorale Permanente.
Legitimitatea referendumului
Philip Gordon a mai menţionat că "aparent au existat încercări de a constrânge Curtea Constituţională să valideze referendumul” şi a precizat că "dacă se confirmă, toate aceste lucruri ar ridica semne de întrebare privind legitimitatea rezultatului, indiferent care va fi acesta” se arată în declaraţia oficială a asistentului pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon.
Reprezentantul departamentului de stat al SUA consideră că "toţi aceşti paşi ar contrazice valorile şi principiile care unesc comunitatea europeană şi transatlantică şi nu ne-ar plăcea să vedem acest lucru la un aliat NATO, membru al UE, care şi-a asumat un angajament faţă de instituţiile democratice”.
Oficialul american a mai declarat că SUA susţin pe deplin cele 11 puncte prezentate la Bruxelles premierului Victor Ponta de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, despre care Philip Gordon a spus că au ca scop să ajute România în parcursul său democratic.
"Ambasadorul Gitenstein a făcut cunoscute punctele noastre de vedere atât public, cât şi în discuţii private. Pe de altă parte, am venit în România pentru a sublinia faptul că el vorbeşte întru totul în numele Washingtonului, al administraţiei Obama, atunci când face aceste comentarii în mod public sau privat” a precizat Philip Gordon.
SUA "nu ţin partea nimănui"
Oficialul american a mai declarat că le-a comunicat liderilor români cu care s-a întâlnit la Bucureşti că SUA nu se poziţionează de vreo parte politică sau alta.
"Nu ne aflăm aici pentru a susţine un partid sau un lider împotriva altuia. Ne aflăm aici pentru a susţine principiile şi instituţiile democratice comune şi respectul pentru instituţiile democratice", aşa cum a menţionat ambasadorul Gitenstein.
"Guvernele vin şi pleacă, atât în România, cât şi în Statele Unite. Importantă este relaţia dintre cele două ţări, precum şi respectarea instituţiilor şi valorilor democratice independente, aş adăuga eu” a spus Philip Gordon.
Philip Gordon a declarat că a venit în România ca să afle punctele de vedere ale liderilor români şi pentru a încuraja respectarea deplină a valorilor şi instituţiilor democratice şi independenţa în acest proces aflat în desfăşurare, "astfel încât indiferent care va fi rezultatul, el să fie obţinut în mod legitim şi să ne permită să continuăm să lucrăm împreună ca parteneri” a precizat Philip Gordon.
Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de Stat al SUA s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, cu preşedintele interimar Crin Antonescu, şi cu prim-ministrul Victor Ponta.