Statutul parlamentarilor, dezbătut în plen
Documentul a fost retrimis de 3 ori de Curtea Constituţională,ultima oară la sesizarea lui Traian Băsescu.Pentru a fi adoptat,statutul trebuie să primească majoritatea voturilor.
Articol de Mihaela Dragomir, 26 Iunie 2013, 09:08
Miercuri, statutul parlamentarilor va fi dezbătut şi aprobat în plenul comun al celor două Camere, pentru a cincea oară de la începutul anului.
Documentul a fost retrimis de trei ori de Curtea Constituţională, ultima oară la sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, acesta reclama superimunitatea aleşilor.
Prima formă a statutului a ajuns la promulgare la preşedintele Traian Băsescu la începutul anului, când acesta a retrimis-o la parlament pentru reexaminare, pe motiv că oferă protecţie senatorilor şi deputaţilor incompatibili.
Şi cea de-a doua formă a statutului, care majora de la 15 la 45 de zile perioada în care parlamentarii pot fi declaraţi incompatibili, a fost reclamată la Curtea Constituţională de opoziţie.
După ce a plecat de la parlament şi ce-a de-a treia formă a statutului a fost contestată de PDL şi PP-DD.
Motivul: suspendarea pe o perioadă de până la 6 luni de la lucrările parlamentului a deputatului sau a senatorului găsit în conflict de ineterse.
Cu toate că parlamentul a eliminat această prevedere din statut, preşedintele a refuzat din nou să promulge legea şi a mai depus o contestaţie la Curte care a fost admisă.
Şeful statului critica art.1 al statutului care se referă la imunitatea deputaţilor şi senatorilor care nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără ca Parchetul să prezinte motive concrete şi temeinice.
Pentru a fi adoptat, statutul trebuie să primească majoritatea voturilor din plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului.