Sorin Grindeanu, invitat la Ora premierului
Premierul Sorin Grindeanu le-a explicat astăzi deputaţilor de ce guvernul a emis cele două ordonanţe de urgenţă din domeniul economic.
Articol de Iulia Gherman, 13 Martie 2017, 18:07
Premierul Sorin Grindeanu le-a explicat astăzi deputaţilor de ce guvernul a emis cele două ordonanţe de urgenţă din domeniul economic, prin care sunt eliminate plafoanele de cheltuieli bugetare pentru autorităţile publice şi suspendate sancţiunile pentru depăşirea limitelor aprobate. Explicaţiile au fost cerute de liberali.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat că România are nevoie de dezvoltare în condiţiile în care peste 60% din gospodăriile din mediul rural nu au baie sau grup sanitar în interioriul locuinţelor, iar accesul la educaţie şi sănătate este deficitar.
Prim-ministrul le-a cerut tuturor grupurilor parlamentare să lase deoparte mizele politice şi să lucreze împreună pentru binele cetăţenilor.
"Suntem datori să le asigurăm tuturor cetăţenilor acestei ţări accesul la un pachet minim de servicii comunitare.
"Peste 9.500 de obiective de investiţii vor fi finanţate prin acest program în următorii patru ani, fie că vorbim de lucrări de apă, canalizare, drumuri, iluminat public sau infrastructură şcolară şi medicală.
"Aţi spus că suma de 30 de miliarde de lei alocate acestui program este prea mare.
"Această sumă este doar rezultatul solicitărilor de proiecte venite din partea primăriilor în guvernarea trecută, adică şi a primarilor PNL".
Sorin Grindeanu a răspuns acuzaţiilor aduse de PNL care a criticat dur prevederile Ordonanţelor de Urgenţă 6 şi 9 ale Guvernului.
Pe baza acestor acte normative, banii ţării se vor duce în direcţiile indicate de PSD - a spus preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.
"Ce altceva decât o clară invitaţie la jaf reprezintă suspendarea pe un an, prin Ordonanţa 9, a unor articole deosebit de importante din Legea finanţelor publice, articole care puneau bariere cheltuielilor abuzive, necontrolate.
"În viziunea guvernului Grindeanu, Parlamentul nu mai trebuie să ştie modul în care se acordă şi se derulează creditele de angajament.
"30 de miliarde de lei credite de angajament din banii românilor trebuie să meargă în puşculiţa câtorva lideri ai majorităţii, într-un secret absolut".
Punctul de vedere al liberalilor a fost susţinut şi de grupul deputaţilor USR şi PMP.
De cealaltă parte, deputatul ALDE Varujan Vosganian a atras atenţia că un raport al Băncii Mondiale arată că sunt necesare 150 de miliarde de lei pentru asigurarea unui pachet minim de confort rural.
"E un proiect pe termen lung, care nu se face într-un singur an.
"Primarii trebuie să angajeze contracte, să angajeze constructori. Dacă un primar nu-şi face bine treaba, banii nu se irosesc, ci se dau în altă parte. Ăsta este rostul creditelor de angajament".
Deputatul UDMR Szabó Ödön a atras atenţia premierului Sorin Grindeanu că banii alocaţi Ministerului dezvoltării prin intermediul OUG 6 să fie direcţionaţi şi către zonele mai sărace ale ţării.