Sinteza activităţii parlamentare în săptămâna 19-23 octombrie 2015
Principalele legi și decizii adoptate în această săptămână în parlament.
23 Octombrie 2015, 14:02
Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă - cel mai important document adoptat de senatori în această săptămână
Proiectul a fost elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă şi asumat de membrii Comisiei de cod electoral. Conform acestuia, votul prin corespondenţă poate fi aplicat începând cu alegerile parlamentare de anul viitor şi apoi la cele europarlamentare şi prezidenţiale.
De asemenea, documentul stabileşte că această modalitate de vot poate fi folosită ca opţiune doar de cetăţenii români cu reşedinţa sau domiciliul stabil în străinătate.
Deputaţii din comisia juridică au dat undă verde solicitării justiţiei cu privire la începerea urmăririi penale în cazul deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar de corupţie.
Avizul comisiei este consultativ.
Procurorii o acuză, printre altele, pe Elena Udrea că, în perioada în care a fost ministru, ar fi primit mită de la un om de afaceri pentru un contract cu Hidroelectrica.
De asemenea, procurorii anticorupţie spun că Elena Udrea s-ar fi folosit de influenţa pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra, prin interpuşi, sub preţul pieţei, o vilă pe litoral, pe care ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.
Elena Udrea neagă acuzaţiile care i se aduc şi spune că este o ţintă a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, împotriva căreia a făcut şi o plângere penală.
La începutul acestui an, DNA a cerut şi a obţinut aviz pentru arestarea Elenei Udrea în alte două dosare, Microsoft şi Gala Bute. Pentru acesta din urmă, ea a stat câteva luni în arest preventiv.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.
Odată cu aplicarea prevederilor din acest proiect, România evită aplicarea unor sancţiuni din partea Uniunii Europene.
Legea stabileşte că toate persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice, au obligaţia să depună deşeurile provenite din ambalaje în containere speciale sau să le predea operatorilor de salubrizare autorizaţi.
Pentru nerespectarea legii se aplică amenzi cuprinde între 400 şi 800 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 şi 20.000 de lei pentru operatorii economici.
Autori: Alina Stănuță, Alina Bordeiașu.
Mai multe informaţii despre activitatea Parlamentului pe site-ul nostru politicaromaneasca.ro.