Scăderea taxelor şi impozitelor, promise la început de campanie
Vineri a început campania electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în 9 decembrie. Radio România Actualităţi îşi adaptează programul în perioada campaniei.
Articol de Paul Poteraşi, 09 Noiembrie 2012, 11:46
Campania electorală pentru alegerile parlamentare de la 9 decembrie a început, oficial, la miezul nopţii, urmând să se încheie la data de 8 decembrie.
Senatorii şi deputaţii vor fi aleşi prin vot uninominal mixt, la fel ca în 2008 .
La nivel naţional, au fost înfiinţate 315 colegii pentru deputaţi şi 137 de colegii pentru senatori.
Pentru românii cu drept de vot care locuiesc în afara graniţelor ţării au fost stabilite şase colegii, dintre care patru pentru deputaţi şi două pentru senatori.
Oferta editorială Radio România privind reflectarea campaniei electorale va include programe speciale rezervate alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat.
În timpul campaniei, Radio România Actualităţi, reţeaua studiourilor regionale, Antena Satelor şi Radio România Internaţional vor difuza buletine de ştiri, emisiuni şi dezbateri electorale.
Daniel Constantin (stg.), Crin Antonescu (ctr.) şi Victor Ponta (dr.), copreşedinţi ai Uniunii Social Liberale (USL). Foto: Agerpres. |
Ce propune USL în programul de guvernare
--fb1Prinicipalele direcţii ale programului USL vizează agricultura, energia, infrastructura şi reindustrializarea ţării.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Alexandra Cristea, soluţia USL propusă în programul de guvernare pentru România este un model economic bazat pe dezvoltare economică şi coeziune socială.
Astfel, USL vrea să activeze investiţiile şi competitivitatea, dezvoltarea infrastructurii şi moernizarea sistemelor publice de educaţie, sănătate şi pensii.
Banii pentru România puternică - spun cei de la USL - vor proveni din stimularea mediului de afaceri şi crearea de noi locuri de muncă.
Pentru aceasta va fi simplificată fiscalitatea, prin reducerea impozitării, după cum urmează: reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale pentru angajatori; reducerea TVA pentru producătorii agricoli de la 24% la 9%; impozitarea diferenţiată în funcţie de venituri de la 8 %, 12%, până la 16% maxim.
Citeşte şi: |
Programul complet al USL. |
"Vreau să spunem adevărul. Nu va veni anul 2013 cu lapte şi miere. Este uşor să spui că reduci de peste tot taxe. Cred că avem obligaţia să fim cu adevărat altfel, să spunem că orice reducere de taxe înseamnă un venit în plus din altă parte, că orice fel de propunere pe care o facem astăzi ca să mai obţinem câteva voturi trebuie pusă în aplicare după 9 decembrie.
"Vreau să vă propun să fiţi de acord ca programul nostru de guvernare să fie un program realist şi să lăsăm populismul, demagogia pentru cei care au nevoie foarte mare de voturi în perioada următoare.
"Eu cred că avem nevoie de voturi, dar avem nevoie de realims şi de onestitate în relaţia cu cei care ne votează", a declarat copreşedintele USL, Victor Ponta.
USL doreşte în următorii patru ani să finalieze autostrada Bucureşti - Arad, dar şi autostrăzile Transilvania şi Bucureşti-Ploieşti - Braşov.
Social-liberalii mai vizează şi depolitizarea jusiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmând să administreze bugetul sistemului judiciar.
În plan social, USL propune compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensionarii cu pensii de sub 1000 de roni.
De asemenea, pensiile vor fi indexate, conform legii în vigoare, în limitele bugetului; iar pentru mediul rural, social-liberalii vor să înfiinţeze campusuri şcolare şi licee, astfel încât să asigure copiilor, de pe o rază de până la 15 kilometri, servicii de educaţie.
Mihai Răzvan Ungureanu (stg.) şi Vasile Blaga (dr.) , copreşedinţi ai Alianţei România Dreaptă (ARD). Foto: Agerpres. |
Ce propune ARD în programul de guvernare
--fb2Programul de guvernare al Alianţei se deschide, potrivit redactorului Radio România Actualităţi Bogdan Isopescu, cu o declaraţie de poziţie politică în care liderii Alianţei România Dreaptă (ARD) spun că ţinta guvernării este creşterea competitivităţii economice din care decurg toate celelalte elemente de dezvoltare , inclusiv creşterea nivelului de trai.
Tot aici, reprezentanţii Alianţei îşi afirmă opţiunea pentru statul de drept în care instituţiile democratice nu trebuie să fie afectate de luptele politice.
În privinţa politicilor publice, oferta Alianţei este structurată pe cinci capitole.
Primul cuprinde politicile de dezvoltare a capitalului uman şi include domenii precum educaţia, sănătatea, piaţa muncii sau familia.
Citeşte şi: |
Programul de guvernare al ARD. |
Spre exemplu, în privinţa educaţiei, Alianţa doreşte respectarea prevederilor Pactului Naţional pentru Educaţie, dar şi realizarea noului curicullum naţional.
Cel de al doilea capitol cuprinde politici privind capitalul şi competitivitatea economică. Include domenii ce au legătură cu mediul de afaceri, cercetarea sau transportul. Ca prioritate, reprezentanţii ARD propun sprijin pentru întreprinzători.
Cel de al treilea capitol vizează politicile de protejare a resurselor naturale şi dezvoltarea pe baza acestora.
Capitolul include domenii precum agricultura, dezvoltarea rurală, turismul, energia şi protecţia mediului.
Spre exemplu, ARD propune irigaţii pe fonduri europene, simplificarea cadrului legislativ şi dezvoltarea turismului , precum şi regândirea sistemului de producere a energiei.
Al patrulea capitol vorbeşte despre politicile de interes naţional.
În privinţa politicilor fiscal bugetare, ARD doreşte scăderea numărului de taxe, predictibilitate fiscală, scăderea cotei unice de la 16 la 12 procente.
În plus, Alianţa propune reducerea CAS cu 5 la sută, creşterea salariului minim la 850 de lei de la 1 ianuarie 2013 şi 1000 de lei de la 2015.
În acelaşi capitol, ARD aminteşte de necesitatea reformei administraţiei publice.
Ultimul capitol se referă la politicile privind integrarea şi afacerile europene.
Obiectivele detaliate sunt Spaţiul Shengen şi aderarea la zona euro.
Noi reguli în campanie
Tentativa, promisiunea şi darea de bani, pentru a-i determina pe alegători să voteze într-un anume fel, se vor pedepsi cu închisoarea de la şase luni la cinci ani, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă, adoptate marţi în şedinţa de guvern.
"Am iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm articolul 55 din Legea 35, care se referă la sancţiunile care privesc, în ghilimele spus, mita electorală.
"Articolul 55, la alineatul 1, prevede că tentativa şi promisiunea şi darea de bani şi de obiecte de folosinţă în scopul determinării alegătorilor pentru a vota într-un fel sau altul se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani", a afirmat ministrul de interne, Mircea Duşa, la finalul şedinţei.
Potrivit OUG, fac excepţie de la prevederile alineatului 1 materiale şi obiecte de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete, dar acestea trebuie să fie inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.
De asemenea, candidaţii vor putea oferi obiecte de propagandă electorală, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA, pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi cele alimentare, bunuri alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.