România are nevoie "urgent de noi coduri de procedură"
Şeful statului le-a trimis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor scrisori în care le cere să adopte codurile până la intrarea în vacanţa parlamentară.
Articol de Alexandra Cristea, 21 Iunie 2010, 18:58
România are nevoie cât mai repede de noi coduri de procedură judiciară, atât civil cât şi penal, a reamintit preşedintele Traian Băsescu parlamentarilor.
Şeful statului le-a trimis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor scrisori în care le cere să adopte codurile până la intrarea în vacanţa parlamentară.
Acelaşi regim de urgenţă ar trebui să fie adoptat şi în cazul noii legi de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.
Faptul că preşedintele îi zoreşte pe parlamentari în aceste chestiuni poate fi legat de faptul că luna viitoare Comisia Europeană va da publicităţii un nou raport de evaluare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.
România se află sub monitorizarea Comisiei în privinţa reformei în aceste domenii, iar oficialii europeni cer cu insistenţă adoptarea noilor coduri.
Deputatul PDL Daniel Buda spune că proiectul legii ANI şi proiectele codurilor de procedură vor putea intra în dezbatere chiar marţi.
"Domnul Toni Greblă a înaintat în plenul Camerei Deputaţilor raportul pe acest Cod de Procedură Penală.
"Pot să vă spun doar că a fost trimis plenului Camerei Deputaţilor Codul de Procedură Civilă şi astăzi am finalizat dezbaterea pe proiectul de lege a Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel încât astăzi sau poate chiar mâine vom putea intra în dezbaterea acestor proiecte de lege" a declarat deputatul PDL Daniel Buda.
Acesta a subliniat că din punctul de vedere al comisiei au fost acceptate toate observaţiile formulate de către preşedintele României.
"De asemenea am încercat să punem şi să armonizăm decizia Curţii Constituţionale care tratează dreptul la viaţă privată, pe de-o parte, şi pe de altă parte şi necesitatea ca totuşi averile demnitarilor să fie publice şi evident Agenţia să poată să îşi desfăşoare activitatea în acest sens" a mai spus deputatul PDL.
În privinţa legii Agenţiei Naţionale de Integritate, Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a hotărât ca în formularele declaraţiilor de avere şi de interese, publicate pe paginile de internet ale instituţiilor, adresa, CNP-ul şi semnăturile să nu fie vizibile.
Secretarul general al Agenţiei, Horia Georgescu, spune că e un mare câştig, pentru că acestea sunt date private la care făcea referire Curtea Constituţională atunci când a declarat actul normativ care reglementa funcţionarea ANI, neconformă cu legea supremă.