Revista editorialelor, 9 iulie
Editoriale din Gândul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Iulie 2010, 08:11
"Disputa Băsescu-Boc este reală" - susţine Silviu Sergiu în Evenimentul Zilei.
"Majorarea TVA este inoportună electoral pentru democrat-liberali, deoarece loveşte nu doar în pensionari, ci şi în electoratul tânăr şi de vârstă mijlocie, adică în mulţi dintre cei care l-au votat pe Traian Băsescu. Din această cauză, preşedintele nu avea cum să nu reacţioneze public faţă de majorarea TVA, nu avea cum să comunice cu propriul electorat.
"În bună măsură este şi un joc de imagine prin care preşedintele încearcă să se delimiteze de actul de guvernare, tot mai nesigur şi ineficient".
Editorialistul mai vede în reacţia preşedintelui, citez "teama că greşelile premierului vor îngropa PDL până la alegerile din 2012. Pentru că majorarea TVA loveşte şi în nucleul dur al PDL" - încheie Silviu Sergiu.
"Băsescu trebuie să forţeze demisia guvernului" - cere Cristian Câmpeanu în România Liberă.
"Mărirea TVA cu 5% aproape peste noapte este pe cale să ne arunce într-o spirală inflaţie/sărăcie/şomaj din care să nu ne revenim multă vreme de-acum înainte, cu mult mai costisitoare decât reducerile de salarii şi pensii pe termen relativ scurt. Din acest punct de vedere, Traian Băsescu a avut dreptate: mai bine impozitezi toate veniturile decât să creşti TVA" - susţine editorialistul.
Acesta scrie în continuare, citez: "Guvernul Boc a abandonat orice pretenţie de reformă a statului pe fondul dezastrelor naturale, deşi nu există nici o legătură între ele. Dacă aparatul de stat nu se diminuează drastic, iar cheltuielile bugetare nu se reduc şi mai drastic, singura soluţie pentru Guvern este să mărească taxele şi impozitele. Or, exact genul acesta de măsuri ad-hoc garantează tocmai adâncirea crizei şi moartea sigură. Este o şosea cu sens unic şi cu o destinaţie certă: falimentul" - conchide Cristian Câmpeanu.
În Gândul, Raul Florea scrie despre ceea ce el numeşte "cel mai bolnav sistem de învăţământ din Europa".
"Cuvântul unui ministru începe să bată şpaga. În mod normal, o dată cu această zicere, şeful Educaţiei, indiferent cine ar fi el, ar trebui să trântească pe biroul ministerial zeci, sute de ordine de destituire a directorilor, teancuri de dosare rezultate din anchetele inspectorilor şcolari şi proiecte de legi pentru eliminarea pseudo-universităţilor cu frontispiciu din termopan.
"Nu este şi cazul domnului Daniel Funeriu. Cel mai slab rezultat la bacalaureat din ultimii opt ani nu poate fi explicat decât prin delăsarea unei generaţii învăţate că învăţatul nu ajută la nimic şi reacţia făţişă a profesorilor cărora leafa diminuată cu 25% le înmoaie mai greu sufletul la corectarea lucrărilor. Faptul că unul din trei candidaţi la bac nu a obţinut în această vară diploma este, totuşi, o apropiere de realitatea din şcoli" - este concluzia editorialistului.