Revista editorialelor, 9 decembrie
Editoriale din România liberă, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 09 Decembrie 2010, 08:20
Politica românească este şi astăzi subiect principal de comentarii pentru editorialiştii ziarelor centrale.
Se află "sub lupă", de această dată, Partidul Democrat Liberal, de la putere, şi Partidul Social Democrat, din opoziţie.
Traian Băsescu şi partidul său au venit la putere ca nişte salvatori în războiul împotriva corupţiei - îşi începe Sabina Fati editorialul de astăzi, din România Liberă.
Salvatorii s-au transformat, însă, în miniştri protectori, în parlamentari care ştiu să facă trafic de influenţă, în primari care-şi dau contracte la propriile firme.
Soluţia propusă de Monica Macovei - continuă jurnalista - înseamnă răsturnarea politicii autohtone: eliminarea din funcţiile publice sau ale PDL a tuturor celor care sunt acuzaţi de corupţie şi obligarea democrat-liberalilor să opteze pentru politică sau pentru afaceri, mai ales dacă e vorba de afaceri cu statul.
Pentru soluţia Macovei optează deocamdată doar Cristian Preda.
Cei doi sunt însă acuzaţi că denigrează partidul - constată Sabina Fati - şi se află pe lista membrilor indezirabili, care mai degrabă ar trebui excluşi decât promovaţi.
Despre excludere se vorbeşte zilele acestea şi în PSD, pentru că mulţi lideri ai partidului - scrie Florin Negruţiu în Gândul - îi poartă sâmbetele lui Mircea Geoană.
Acestuia i se reproşează că ar fi "omul lui Băsescu", cu care, împreună, pune la cale spargerea PSD-ului.
O poveste cu care jurnalistul de la Gândul nu este de acord : încercarea de a-l transforma pe blândul Geoană într-un tip malefic pare ridicolă - consideră Florin Negruţiu.
Personajul tocmai a reuşit să evolueze din nou în registrul minor al bancurilor după ce s-a înregistrat cu camera ca să mărturisească de ce s-a dus la Vântu - să afle întrebările de la dezbaterea finală.
De unde toţi îl bănuiau că i-a închinat ţara, că i-a vândut Poşta şi Sarea sau că l-a ajutat cu fugarul Popa, Mircea Geoană redevine erou de anecdotă: omul care dorea să conducă o ţară, capabil să urzească alianţe monstruoase cu mogulii şi cu ruşii, spune că era îngrijorat de ce o să-l întrebe Robert Turcescu.
Întâmplarea face ca, tot astăzi, chiar Robert Turcescu să semneze în pagina de opinii a Evenimentul Zileişi să se refere la acest subiect.
La confruntarea Geoană-Băsescu de anul trecut n-au fost întrebări - scrie jurnalistul.
Împreună cu staffurile de campanie ale celor doi candidaţi am stabilit subiectele de interes public care urmau să fie dezbătute în confruntarea finală, s-a tras la sorţi ordinea în care vor vorbi Geoană şi Băsescu, a fost convenit timpul pe care îl vom aloca discutării fiecărei teme în parte. Asta a fost tot.
Domnul Geoană - continuă Robert Turcescu - nu avea de ce să meargă acasă la Sorin Ovidiu Vântu pentru a afla "întrebările dezbaterii". Era suficient să meargă la partid.