Revista editorialelor, 9 aprilie
Articole din Adevărul, Gândul, Evenimentul Zilei şi Ziarul Financiar.
09 Aprilie 2010, 09:35
În Adevărul, Emilian Isăilă scrie despre "Costiniu şi reforma în justiţie". Doi oameni importanţi de afaceri se luptă cu acuzaţiile de corupţie, doar pentru simplul motiv că s-au crezut de neatins.
Ei au crezut că orice se poate aranja, orice se poate cumpăra. Spectacolul din aceste zile e deplorabil, dar pare că, după mulţi ani, se întâmplă ceva.
Iar cel mai important lucru s-a petrecut în interiorul sistemului juridic. Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat acordul ca un judecător de la Curtea Supremă să fie arestat.
Arestarea judecătorului Costiniu reprezintă, de fapt, punctul de cotitură în lumea închisă a magistraturii româneşti.
Gabriela Ştefan descrie în Gândul "Dosarul Voicu, de la telenovelă la anchetă". De la arestarea preventivă - care nu înseamnă în mod obligatoriu vinovăţie - până la condamnare este un drum extrem de lung şi de anevoios.
În cadrul procesului, toată ancheta procurorilor anticorupţie va fi reanalizată de lupa judecătorilor.
Pentru DNA miza în acest dosar este imensă pentru că este un caz clasic care conţine toate ingredientele unui dosar adevărat de corupţie. Toate aceste ingrediente însă trebuie să-i convingă pe judecători.
În Evenimentul Zilei, Mircea Marian scrie că "Generalul Oprea trage în guvernul Boc". Deşi are pregătire de ofiţer de intendenţă, generalul de patru stele Gabriel Oprea a reuşit să lovească din plin guvernul Boc, căruia i-a pus în cap câteva sute de mii de alegători.
Asta după ce a spus că viitoarea lege a sistemului unic de pensii ar determina o reducere până la 69% a pensiilor militarilor. Dezbaterea publică despre sistemul unic de pensii ţine de prea mult timp.
Acum suntem deja în etapa lozincilor populiste şi a ameninţărilor. Guvernul ar trebui să-şi facă curaj şi să vină cu această lege în faţa parlamentului. Cu sau fără sprijinul generalilor domnului Oprea.
Şi în fine, editorialul lui Sorin Pâslaru din Ziarul Financiar începe cu o întrebare: "Angajaţii pe baza de CV către cei „pe pile” de la stat: Cât să vă mai ducem în spate?".
România se împarte în două: între oamenii care au fost angajaţi cu CV, pe bază de concurs, majoritari în companii private şi cei angajaţi pe baza de tată-mamă-naşul-şeful-de-partid, majoritari la stat.
Tot ce înseamnă companie de stat sau instituţie de stat trebuie să scoată la concurs poziţiile, inclusiv şofer, secretară sau expert în politici publice.
Are cineva puterea să facă o astfel de regula în Romania? Dacă nu, o să ne tot întrebăm în fiecare an de ce sunt străzile bombardate sau se prăbuşesc spitalele.