Revista editorialelor, 8 iunie
Editoriale din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 08 Iunie 2010, 09:51
Editorialiştii ziarelor centrale scriu - fără excepţie - despre lipsa de încredere în Guvernul Boc, tocmai într-un moment în care Executivul ar trebui să inspire consecvenţă şi autoritate.
Emil Boc se află pe tobogan încă de la ultima sa numire şi cea mai elegantă ieşire din scenă ar fi trântirea (cu repetiţie) în Parlament - consideră Călin Hera în Evenimentul Zilei.
Ruşinea de moment ar putea fi făcută uitată în timp, când Boc ar spune că el a avut curaj, a fost bărbat, a vrut.
Miruna Munteanu, Jurnalul Naţional. Fostul primar al Clujului nu are, de fapt, nici o autoritate.
Nici în partid, nici în Cabinetul pe care îl conduce doar cu numele.
Miniştrii nu-l bagă-n seamă, iar parlamentarii propriei formaţiuni mai-mai că ar vota moţiunea de cenzură.
Cât despre Traian Băsescu - mai zice Miruna Munteanu, este ilar să vorbeşti despre "bărbaţii politici" de care ţara are nevoie şi să menţii în fruntea Guvernului un premier pe care nimeni nu-l ascultă.
Nimeni nu mai crede că de la Guvernul Boc mai poate veni ceva bun - scrie şi Elena Vijulie în România Liberă.
Nimeni nu mai are încredere. De aceea, singura soluţie rapidă şi posibilă este înlocuirea lui Emil Boc cu un om competent şi liber.
E nevoie de un guvern independent de reţelele politizate care drenează banii publici în largi buzunare particulare.
Este însă Traian Băsescu suficient de liber ca să caute un astfel de premier şi un astfel de guvern? - întreabă Elena Vijulie.
Cristian Tudor Popescu, Gândul. Nu cu privire la soarta cetăţenilor acestei ţări a urlat Traian Băsescu la pedeliştii băgaţi în şedinţă, ci preocupat de rămânerea lui Boc în fruntea guvernului, el fiind garanţia menţinerii tuturor pârghiilor puterii executive în mâna lui Băsescu.
Dincolo, la opoziţie, PSD dă dovadă de un populism la fel de stupid şi agresiv ca la lui Traian Băsescu în campanie : actualul preşedinte a folosit atunci ca bâtă electorală referendumul pentru tăierea parlamentarilor, Victor Ponta propune acum referendum pe scăderea pensiilor şi salariilor.
Numai că măsurile de criză nu se iau prin referendum, sunt măsuri executive, de urgenţă, pe care trebuie să le aplice un guvern cu mai puţini escroci, responsabil, profesionist, credibil pe cât se poate.
Iar în Parlament, gândul onorabililor nu va fi la semenii lor, ci la socoteli simple : ce-mi daţi ca să da, ce-mi daţi ca să nu, acest da sau acest nu însemnând - încheie Cristian Tudor Popescu, viaţă sau moarte pentru mii de oameni.