Revista editorialelor, 7 iunie
Editoriale din Gândul, Jurnalul Naţional,Curentul, România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Iunie 2010, 08:10
Încercând să estimeze "ce va fi după asumarea răspunderii", Adrian Vasilescu regretă, în JURNALUL NAŢIONAL, că "e rostită prea puţin limpede şi prea puţin apăsat ideea că numai încurajarea investiţiilor ar fi o garanţie că se vor naşte noi locuri de muncă în sectoarele rentabile; şi că, în acelaşi timp, piaţa internă ar putea veni cu un plus de ofertă. Acum însă, din nefericire, investiţiile nu dau nici un semn de înviorare. Fără un efort de stimulare a investiţiilor, din alocaţii bugetare şi din fonduri private, interne şi străine, şi fără o restructurare profundă - a companiilor statului, a bugetului, a plăţii muncii - România nu va mai putea să obţină decât o creştere bolnavă." - avertizează Adrian Vasilescu.
Tia Şerbănescu scrie, în CURENTUL, despre ideea apărută în PDL privind remanierea guvernului, dacă el nu va fi dărâmat de moţiunea de cenzură a opoziţiei. "Oricum, nu ei decid remanierea ci preşedintele Băsescu, iar acesta s-a întâlnit duminică seara cu şefii PDL pentru a-i încuraja înaintea tăierii: nu vă cer viaţă, căpitanii mei, dimpotrivă, moarte, iată ce vă cer. De-o cădea moţiunea, de-o cădea guvernul, vom vedea - dar situaţia n-o vom schimba. Tot ce putem face e s-o agravăm. Iar noi să mai jucăm puţin (dansul pinguinului) şi la deces." - încheie Tia Şerbănescu.
Comentând şi el tensiunile apărute recent în partidul aflat la putere, Raul Florea scrie în editorialul din GÂNDUL": "Cum situaţia e pe cale să-i scape cu totul de sub control, Boc primeşte din nou ajutorul Cotrocenilor. În cel mai bun caz, Băsescu va reuşi să calmeze spiritele şi să se asigure că guvernul Boc va scăpa cu faţa curată şi de această dată. Pe termen lung, frustrările pedeliştilor din linia a doua nu vor putea fi, însă, stinse doar de un discurs dur, rostit pe un ton de tată, care pune pe toată lumea la punct. Ele prevestesc că supravieţuirea premierului Boc nu va însemna şi salvarea preşedintelui de partid Emil Boc. Iar primii paşi spre găsirea înlocuitorului au fost deja făcuţi prin amânarea alegerilor interne." - conchide editorialistul.
Din ROMÂNIA LIBERĂ, Dan Cristian Turturică vede "o ţară în tranşee" şi ne spune că "Unul dintre motivele principale pentru care România nu îşi găseşte încă drumul spre progres este că rămâne în continuare o ţară divizată, o societate compusă din două clase antagonice: cei ce deţin poziţii de conducere în administraţia de stat şi restul. Această fractură ne-a frânat dezvoltarea de-a lungul istoriei recente, însă a atins apogeul o dată cu instaurarea regimului comunist. Neobrăzarea sfidătoare cu care cei ce ne-au condus şi ne conduc vor să deconteze efectele incompetenţei lor doar pe spinarea noastră, fără ca ei să renunţe la nimic, va adânci şi mai mult falia care a dezbinat atâţia ani această ţară. Însă vina pentru blocarea României într-o stare de subdezvoltare le revine ambelor părţi. Ei se fac vinovaţi de lăcomie şi iresponsabilitate, noi - de neputinţă." - încheie editorialistul.