Revista editorialelor, 5 mai
Editoriale din Adevărul, România Liberă şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 05 Mai 2010, 10:07
Posibila majorare a taxei pe valoare adăugată şi a cotei unice de impozitare este analizată în editorialele din ziarele zilei.
Jurnaliştii-comentatori scriu despre cauze şi fac comparaţii cu situaţia Greciei.
Ne-am împrumutat la greu, am mâncat şi banii, dar n-am ieşit din criză - scrie Ion M. Ioniţă în Adevărul. Discuţiile cu FMI conturează previziunea sumbră că nici măcar creşterea anemică de 0.8% nu mai este de actualitate.
Devine clar că veniturile bugetare nu vor creşte, iar guvernul Boc nu mai are de ales. Va trebui să facă reduceri masive în sectorul bugetar, ceea ce a tot amânat de mai bine de un an. În paralel, e posibilă o creştere semnificativă a impozitelor şi taxelor.
Ce înseamnă asta? Lucian Davidescu, România Liberă: "Majorarea TVA şi a cotei unice în tandem s-ar putea dovedi catastrofală. Taxarea salariilor - prin cota unică şi prin contribuţiile sociale - este deja împovărătoare pentru angajatori şi pentru angajaţi.
O creştere a impozitului pe venit cu patru puncte procentuale, cumulată cu mărirea TVA, ar duce la scăderea cu aproape 10 procente a puterii de cumpărare şi la o spirală recesionistă.
Întrebarea nu va mai fi dacă ieşim din criză anul acesta, ci deceniul acesta". România este, aşadar, aproape de exemplul Greciei - încheie Lucian Davidescu: strânsă cu uşa să mărească toate taxele, indiferent de consecinţe.
Şi totuşi, de ce s-a ajuns aici? Adrian Cercelescu, Gândul: "Înainte să înjurăm sănătos Fondul Monetar că ne buzunăreşte, ar trebui să ne reamintim că Emil Boc nici nu i-a dat altă şansă. Într-un an şi jumătate, cele trei guverne care îi poartă numele n-au fost în stare să-şi restructureze o piuliţă din aparatul propriu".
Marea meteahnă a guvernului Boc şi a PDL-ului este că nu au curajul să-şi asume decizii politice - consideră jurnalistul. Prin comparaţie, curaj politic au avut ţărăniştii cu toate metehnele lor, cu toţi nepoţeii lui Diaconescu, ţărăniştii au avut curajul să închidă fabrici falimentare şi să taie subvenţii, pentru ca România să facă primul caz spre capitalism, la 7 ani de la revoluţie.
Şi au reuşit, plătind cu dispariţia lor politică. PD-ul, aflat atunci şi el teoretic la guvernare, a ştiut atât de bine să se distanţeze de aceste măsuri că acum nu-l mai încape Parlamentul. Deci, concluzionează editorialistul ziarului Gândul, pentru că PDL nu a luat nici o măsură pentru a uşura schema arhiplină a bugetarilor, taxele şi impozitele ne vor muşca pe toţi.