Revista editorialelor, 5 ianuarie
Editoriale din Gândul, România Liberă, Ziua şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 05 Ianuarie 2010, 08:23
Editorialiştii ziarelor centrale scriu astăzi despre anunţatele reduceri de posturi din învăţământ, dar şi despre lansarea în lupta politică a unui foarte tânăr combatant.
"Creştere intelectuală zero" - astfel se intitulează editorialul lui Cristian Unteanu din Ziua. Prima măsură legislativă asumată de noul guvern este, din nefericire, profund semnificativă pentru definirea orizontului de aspiraţii al României contemporane, aflate doar cu numele în spaţiul european şi euroatlantic : reducem 15.000 de posturi din învăţământ.
Elena Vijulie comentează, la rându-i, în România Liberă : foamea de venituri a vistieriei a determinat Guvernul să anunţe concedieri masive în sistemul de educaţie. "Vectorii de imagine" ai Guvernului dau asigurări că e vorba despre suplinitori şi pensionari. Argumentul este, însă, hilar. De ce sunt atât de mulţi suplinitori şi pensionari în învăţământ, aşa încât dacă ei sunt daţi afară se va face o economie substanţială la buget? - întreabă Elena Vijulie. Pentru că, în general, tinerii şi profesioniştii nu admit să trăiască cu iaurt de pe o zi pe alta. Aşa încât, dacă îi dăm afară pe suplinitori, nu-i aşa că vor rămâne clase de elevi fără profesori?
Şi tot despre buget. Editorialistul Evenimentului Zilei, Călin Hera constată că patru servicii secrete au fost bugetate generos în proiectul trimis la Parlament. De aceea, jurnalistul nu se îndoieşte că marii profitori ai tranziţiei rămân securiştii, oricum ar fi ei botezaţi, pe nou. Căli Hera critică vehement situaţia : iată, de profesori, de medici te poţi atinge. Aparatul de stat, uriaş, trebuie, fireşte, restructurat. De băieţii cu ochi albaştri nu te poţi, însă, atinge niciodată! STS, SIE, SRI, SPP nu pot rezolva criza economică, deşi aceasta afectează securitatea naţională. Dar ele îi pot împacheta pe aceia care controlează semnăturile de pe legea bugetului de stat, ca să fie totul legal.
Încheiem cu editorialul Rodicăi Ciobanu din Gândul care, plecând de la candidatura lui Honorius Prigoană pentru un loc de deputat într-un colegiu din Capitală, constată că politicianul român de succes este, mai ales în ultima vreme, un personaj de tabloid. "Prigoană şi fiul" - sună ca numele unei firme prăfuite din Piaţa Matache, dar este cel mai nou brand în politică. Dintr-o dată ne aduce la realitate - scrie Rodica Ciobanu, ne aduce aminte în ce ţară trăim, pe mâinile cui am dat-o şi cum rânjea anul cel nou, încă dinainte de a se termina cel vechi.