Revista editorialelor, 4 iunie
Editoriale din Gândul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă, Adevărul.
04 Iunie 2010, 09:11
PDL îşi concentrează strategia de comunicare în jurul sexului slab.
Este ideea de la care porneşte editorialul din Gândul, semnat de Marius Niţu.
Sub titlul "Veşti proaste scrise cu blonde pe dealuri", jurnalistul observă că sarcina ingrată de a comunica mesaje nepopuliste a căzut pe umerii femeilor.
Elena Udrea a anunţat la Târgovişte că, dacă Guvernul nu reduce acum salariile şi pensiile, de la 1 ianuarie 2011, aceste drepturi nu se vor mai plăti deloc, deoarece nu vor mai exista bani.
Andreea Vaas, consiliera premierului, a anunţat că la anul e posibil să vină un nou val de disponibilizări.
În Parlament, Roberta Anastase le-a solicitat membrilor de partid să se abţină de la votul moţiunilor de cenzură.
Aşa ar împăca pedeliştii, scrie Marius Niţu, "varza disciplinei de partid cu capra dorinţelor alegătorilor".
Unde mai pui, e ultima constatare a editorialului din Gândul, că Boc, Berceanu şi Videanu s-au trezit în filmul Mincinosul Mincinoşilor, ăla în care un avocat şnapan se trezeşte că spune mereu, fără să vrea, adevărul.
"Coşmarul Elenei U. Boc joacă Nemuritorul chiar dacă au mierlit-o toţi spectatorii."
Este titlul editorialului semnat de Dan Constantin în Jurnalul Naţional şi care face referire la rându-i la o reprezentantă a sexului slab din PDL.
"Uită Lenuţo de griji, fii bărbată, că slujba nu te lasă, vine solidaritatea cea mare şi ţara trebuie pregătită.
Deja lumea a început să pună bani de-o parte să te salveze de la faliment", scrie Dan Constantin.
Destinul fătucii este clar, concluzionează editorialistul: "va trece din funcţie în funcţie, prin toate posturile, ca soldaţii în gardă". Şi ce dacă, între timp, "Boc joacă Nemuritorul, chiar dacă au mierlit de foame toţi spectatorii?"
În Evenimentul zilei, Mircea Marian constată că "Vasile Blaga rămâne băiat bun". Aceasta deoarece, e de părere editorialistul, "Vasile Blaga e prototipul băieţilor buni care nu vor concedia niciun subordonat" şi care îşi vor proteja imaginea. Astfel, rudele, prietenii şi clienţii vor ieşi cu bine din criza economică.
Cristian Câmpeanu scrie în România Liberă despre "Dilema lui Traian Băsescu".
Preşedintele are de ales între un partid clientelar şi nereformat şi angajamentele pe care şi le-a luat, cu riscul de a fi înfrânt de sistem.
Sistem din care fac parte, continuă editorialistul, şi oameni care folosesc reducerea cheltuielilor bugetare sau restructurarea adiministraţiei ca arme politice şi nu ca soluţii.
Un exemplu de "ciomag demagogic, faliment intelectual şi politic este propunerea privind referedumul pentru pensii şi taxe a lui Victor Ponta", exemplu care arată cât de mult a scăzut nivelul dezbaterii publice în România într-un moment grav, mai scrie în România Liberă, Cristian Câmpeanu.
În Adevărul, Liviu Avram descrie mecanismul după care sunt numiţi şefii şi membrii din Consiliile de Administraţie ale companiilor la care statul este acţionar şi face următoarea observaţie: Guvernul nu ar trebui să-şi bată capul cu procedura prin care poate umbla la salarii în aceste companii.
E simplu, crede Liviu Avram: e suficient ca ordinul să vină de sus şi clientela politică se va conforma.
Editorialistul încheie cu o rugăminte, citez: "Dragi clienţi politici, ne faceţi şi nouă, în sfârşit, un serviciu?"