Revista editorialelor, 4 august
Articole din Adevărul, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 August 2010, 07:44
Criza economică care şi-a pus amprenta pe toate aspectele vieţii economice şi sociale scoate la iveală din păcate şi defectele poporului român, despre care scriu editorialişii ziarelor apărute astăzi.
"Vara nu-i ca iarna" - este titlul editorialului semnat de Cristian Tudor Popescu, în Gândul.
Porinind de la sondaje pe diverse teme publicate în ultima vreme, jurnalistul remarcă, citez, că "50% dintre români nu au aflat că Soarele nu se roteşte în jurul Pământului.
"Rezultatul recentului sondaj nu probează "prostia" unui popor. Românii au, susţine Cristian Tudor Popescu, o inteligenţă aplicată, manifestată numai când e vorba de interesul personal, direct şi palpabil, gustabil, numărabil.
"Alte sondaje indică faptul că peste jumătate dintre românii cu drept de vot ar spune "da" acum în privinţa suspendării din funcţie a lui Traian Băsescu. Păi, e ca şi cu rotitul Soarelui în jurul Terrei.
"Cu nu mai mult de 9 luni în urmă, peste cinci milioane de alegători au pus ştampila pe Băsescu. Nu calific opţiunea pentru Băsescu drept greşită, spun doar că ea a fost imorală, superficială, iraţională.
"Dacă ar fi fost o alegere morală profundă, chibzuită şi asumată, atunci nu ar fi fost dată peste cap în câteva luni.
"Puse una lângă alta, prăbuşirea lui Băsescu în sondaje din vară şi victoria lui din iarnă sunt emblema neseriozităţii şi materialismului vulgar pe aceste plaiuri, unde, dacă iarna nu-i ca vara, nici vara nu-i ca iarna" - conchide Cristian Tudor Popescu.
Ion M. Ioniţă scrie în Adevărul despre "PET-urile de grădină".
"Pe traseele turistice, în Bulgaria, nu vezi câmpurile mănoase rodind mii de tone la hectar de PET-uri, pungi de plastic şi alte ambalaje pe post de trufandale.
"În mod banal, grădinile fac roşii şi castraveciori, câmpurile - grâu şi porumb.
"Plasticul nu creşte acolo sau bulgarii, spre deosebire de români, nu ştiu să-l cultive.
"În schimb, la bulgari vin milioane de turişti de peste tot, iar românii sunt primii în statistici.
"Previziunile arată că industria bulgară a turismului, afectată de criza mondială în 2009, îşi va relua creşterea cu o rată de 6-7% până în 2014.
"În mod surprinzător, Bulgaria nici nu are un Minister al Turismului. Cum fac bulgarii economie de miniştri şi cum reuşesc fără brand cu frunze să aducă miliarde de euro în ţară din turism rămâne un mare mister pentru noi, românii" - apreciază Ion M. Ioniţă.
"Restructurarea administraţiei publice se desfăşoară după bine-cunoscuta metodă românească a "ascunderii gunoiului sub preş" - aflăm din editorialul semnat de Silviu Sergiu, în Evinementul Zilei.
"Când vine vorba de reducerea costurilor cu statul nu avem doar "miniştri sabotori", cum i-a numit Traian Băsescu, ci şi primari de aceeaşi teapă, care îi ascund pe funcţionarii publici prin tot felul de cotloane birocratice, în loc să-i elimine din sistem pe cei neperformanţi. Unii primari au anunţat deja că nu vor da oameni afară.
"Ei vor fi transferaţi la o societate comercială pe care consiliul local o va înfiinţa şi la care va fi unic acţionar.
"Aceste servicii vor fi plătite tot cu bani publici, deci risipa nu va fi stopată. Din păcate le va fi simplu să fenteze restructurarea administraţiei. Nu-i va presa nimeni.
"Se va pierde astfel o bună ocazie de a aerisi un aparat administrativ extrem de stufos, creat de PSD între 2000 şi 2004 şi menţinut de PNL şi PDL pentru că deserveşte foamea de resurse a partidelor ajunse la guvernare" - încheie Silviu Sergiu.