Revista editorialelor, 3 noiembrie
Articole din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Ciprian Sasu, 03 Noiembrie 2010, 08:14
Rodica Ciobanu vorbeşte astăzi în Gândul despre majoritatea toxică a lui Traian Băsescu, aşa cum a numit preşedintele principalul partid de guvernîmânt. Nimic nu este suficient de bun pentru preşedinte aşadar, consideră jurnalista şeful statului introducând în testul de evaluare, drept condiţii eliminatorii, renunţarea la demagogie şi respectarea interesului naţional. Cât despre interesul naţional, acesta poate fi tradus prin îndeplinirea acordului cu FMI, scrie în continuare Rodica Ciobanu. Condiţii grele, conchide editorialista, însă, cocoţat în absolut, preşedintele nu coboară în ruptul capului ştacheta.
În tabăra Opoziţiei, Mircea Marian se întreabă astăzi în Evenimentul Zilei de ce-l iubesc mogulii pe Crin Antonescu. Un posibil răspuns, este în opinia jurnalistului, faptul că liderul PNL a dovedit că are mereu nevoie de un tutore.
Între timp, România a ajuns într-un cerc vicios din care pare că nu mai poate ieşi, comentează Lucian Davidescu în România Liberă. la guvernarea fără noimă, singurul răspuns găsit de opoziţie a fost populismul demagoci. În replică, în faţa populismului demagocic, guvernarea fără noimă devine soluţia mai prudentă. La ce bun ai luat măsurile teoretic corecte dacă ai făcut-o târziu şi neconvingător, merge mai departe analistul. Acum renunţarea la acordul cu FMI nu mai este posibilă astfel că, în opinia sa, soluţia este următoarea: alegerea nu trebuie să fie între prostie şi minciună, iar principiul răului cel mai mic e doar o nouă rostogolire către iad.
Ştefan Mitroi se referă astăzi în Jurnalul Naţional la o categorie anume de bugetari - poliţiştii. Sub titlul "Poliţist - substantiv", editorialistul crede că există mulţi poliţişti buni - de care nu se prea vorbeşte la televizor, dar şi uscături. Cel mai grav este însă că sunt prost plătiţi. Clasa politică ar trebui să ştie că fără autoritatea Poliţiei nu putem vorbi despre autoritatea legii iar fără autoritatea legii nu putem vorbi despre democraţie.
Un vis frumos cu bugetari, este titlul articolului de opinie pe care Grigore Cartianu îl semnează în Adevărul. Toată lumea se întreabă oare când ieşim din criză şi se uită spre Guvern. Spre acesta sau spre cele care vor mai fi. Puţini realizează că bat la o poartă greşită. Răspunsul se află în altă parte. Ieşirea din criză a României depinde mai puţin de Guvernul de la Bucureşti şi mai mult de starea Europei. Trecând peste problemele legate de salarii şi de restructurarea necesară din sistem, conchide Grigore Cartianu, bugetarul umilit de astăzi poate deveni definiţia succesului de mâine.