Revista editorialelor, 28 ianuarie
Editoriale din Gândul, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Ianuarie 2010, 07:50
"România, Dacia care încă se mai crede Mercedes" - este titlul editorialului din Gândul, semnat de Victor Rotariu. Dintr-un orgoliu neacoperit, din laşitate politică, prostie sau dintr-o inocentă neştiinţă, România refuză încă să recunoască cea mai importantă lecţie a crizei: este prea săracă pentru a avea un aparat administrativ scump. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a explicat acest lucru făcând o analogie: "România nu-şi poate permite un sector public de tip Mercedes, ci unul de tip Dacia". Aflată la volanul unei Dacii pe care o confundă de câţiva ani cu un Mercedes, România are nevoie de cineva din exteriorul "maşinii" care să îi arate ce scrie pe sigla de pe grila radiatorului. Oprită la semafor de criză, România îşi arată acum adevărata putere economică, prin startul de pe loc spre relansarea economiei. Ameţit de viteza creşterii economice atinsă până nu demult, de 6% din PIB an de an, guvernul a uitat să încetinească atunci când a fost nevoie, să se asigure că nu va face pană şi, nu în ultimul rând, să construiască mai întâi şi o infrastructură pe care economia românească să poată merge în siguranţă la viteze mari. Până acum, mecanicii nu au reuşit nici măcar să pornească motorul, darămite să pregătească România pentru o "liniuţă" cu Bulgaria, Ungaria sau Polonia.
În România Liberă, Sabina Fati încearcă să ne explice "de ce îi trebuie lui Băsescu Moldova". Ea crede că preşedintele "are un proiect de integrare economica a Republicii Moldova si de impingere fortata a Chisinaului spre Uniunea Europeana. In paralel, isi mentine insa ideea de a oferi cat mai multor moldoveni cetatenia romana. Romania nu vrea sa anexeze Republica Moldova, dar face suficiente gesturi care nelinistesc in aceeasi masura Estul si Vestul. In Europa, destui diplomati se intreaba ce se va intampla daca jumatate din locuitorii republicii de peste Prut vor deveni cetateni romani. Presedintele stie ca moldovenii nu vor sa devina romani doar din patriotism sau nostalgie, ci mai degraba pentru a calatori sau a gasi de lucru in statele Uniunii Europene. Traian Basescu se va folosi si in anii urmatori de nevoile moldovenilor de a migra spre Vest pentru a munci, invata sau a face afaceri si le va face cadou pasaportul romanesc. Traian Basescu spune acum ca vrea sa statorniceasca rolul european al Republicii Moldova, dar parghiile pe care le foloseste sugereaza ca Romania vrea un spatiu de securitate mai generos si o marja de manevra mai mare la granita sa de Est. - conchide Sabina Fati.
După ce interlopul celebru Nuţu Cămătaru a obţinut cîştig de cauză la CEDO, care a condamnat român să-i plătească cu 3.200 de euro, daune morale pentru că procesul său pentru jaf, a durat prea mult, Adrian Halpert a scris în Adevărul: "Indiferent de culoarea pielii, de religie, de orientare politică, de statut social, de studii, legea ne asigură tuturor tratament egal. Sau cel puţin ar trebui s-o facă. Este baza democraţiei. Esenţa problemei o reprezintă lentoarea justiţiei din România. Nereformarea ei. Funcţionalitatea ei defectuoasă, care conduce la astfel de sentinţe la CEDO. Nu e prima şi probabil că nu a fost nici ultima. Statul român va continua să plătească din buzunarele noastre ale tuturor pentru indolenţa cu care funcţionează."