Revista editorialelor, 27 ianuarie
Editoriale din Gândul, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 27 Ianuarie 2010, 09:02
Editorialiştii ziarelor centrale analizează astăzi şansele pe care le au partidele politice de la noi de a se reforma; tonul general al articolelor este, însă, mai degrabă sceptic...
Euro-deputatul Cristian Preda are dreptate - scrie Rodica Ciobanu în Gândul. PDL trebuie să renunţe la sigla sa, cu un palid trandafir, şi să-şi găsească un viguros simbol popular care să stârnească interesul şi, eventual, apetitul electoratului.
Euro-parlamentarul propune mărul. Dar - consideră Rodica Ciobanu - va fi nevoie de mai mult decât de un fruct apetisant şi popular sau de o eventuală schimbare de nume, pentru a reforma PDL - cum cer intelectualii înregimentaţi - şi pentru a-l transforma într-un partid deschis, prietenos cu poporul şi după ce se încheie campania.
Deocamdată, în PDL pare să fie multă confuzie şi puţină muncă de reinventare, planuri de restructurare nestructurate, intenţii vagi şi declaraţii de suflet, singura propunere palpabilă fiind mărul.
Despre politică şi Internet scrie Ion M. Ioniţă în Adevărul, plecând de la invitaţia adresată de Radu Berceanu lui Cristian Preda (iarăşi Cristian Preda) de a se da jos de pe blog înainte sã vorbească despre reforma în partid.
Principalele trei partide româneşti, PDL, PSD şi PNL, indiferent că se află la putere sau în opoziţie, discută despre necesitatea unor reforme interne, a unor clarificări doctrinare.
Dinamismul social, schimbările economice rapide, accesul instant la informaţie schimbă cu o viteză uluitoare percepţiile oamenilor. Partidele sunt obligate să răspundă acestor provocări - încheie Ion M. Ioniţă. Iar Internetul nu mai are răbdare.
Încheiem cu editorialul lui Horia Ghibuţiu din Evenimentul Zilei. Jurnalistul nu este de acord cu liderul PSD, Mircea Geoană care luni, într-o emisiune de televiziune, se arăta dezamăgit de tabloidizarea presei.
Nu, presa nu s-a tabloidizat - afirmă Horia Ghibuţiu. Chiar dacă nu vezi titlul ziarului, îţi poţi da seama dintr-o privire dacă e vorba de un jurnal din categoria "de calitate" sau despre un tabloid.
Câte mai sunt, ziarele care costă peste un leu nu caută cu orice preţ senzaţionalul, precum cele care costă câţiva bani.
Şi, vorbind despre senzaţional, editorialistul nu îşi poate reprima, în final, o precizare plină de sarcasm: cu adevărat senzaţional ar mai fi doar ca Mircea Geoană să-şi păstreze funcţia în partid dupã toate enormităţile pe care le-a zis şi făcut.