Revista editorialelor, 26 ianuarie
Editoriale din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 26 Ianuarie 2010, 08:11
În editorialul din Adevărul, Sorin Ordan se miră după ce i-a văzut pe polticienii noştri de toate culorile, de Ziua Unirii, la Iaşi, "mai uniţi în cuget şi-n simţiri decât îi credeam noi, alegătorii, sătui de certurile lor interminabile.
Pentru o clipă, am avut chiar senzaţia că au ajuns, în fine, la multvisatul consens al lui Ion Iliescu. Poate n-ar fi stricat ca, în loc să organizeze ţonţoroiul în stradă, autorităţile să aibă mai multă grijă de patrimoniul naţional. Inclusiv de clădirile în care s-au semnat actele Micii Uniri.
Una dintre ele, cea din centrul vechi al Capitalei, se află şi acum în paragină, după ce a devenit adăpostul aurolacilor şi al maidanezilor.""Filantropii noştri bagă mâna în buzunar doar în faţa camerelor de luat vederi", remarcă Miruna Munteanu, în Jurnalul Naţional, după ce a urmărit teledonul pentru sinistraţii din Haiti. Se pare că "lumea bună" de la noi suferă de un straniu prezbitism: vede mult mai limpede tragediile petrecute la mii de kilometri depărtare decât pe cele de sub nasul ei. Dezastrul, sărăcia, disperarea sunt realităţi cotidiene în multe locuri din ţara noastră europeană. Copii flămânzi, şcoli prăbuşite şi spitale în ruină avem din plin, deşi singura calamitate care ne-a lovit e proasta guvernare. Mă tem că numărul pensionarilor care au murit cu zile ucişi de dilema alegerii între hrană, întreţinere şi medicamente îl depăşeşte pe cel al victimelor cutremurului haitian. Traian Băsescu şi-a sacrificat leafa pe o lună pentru sinistraţii din Haiti. Adriean Videanu i-a urmat grabnic exemplul.
Costel Căşuneanu, "Regele asfaltului" dintr-o ţară fără drumuri, a donat generos 10.000 de euro - cât costă probabil un schimb de ulei la bolidul fiului său. Generalul Gabriel Oprea, recompensat cu funcţia de ministru al Apărării după dezertarea din PSD, a venit în persoană să execute exerciţiul de caritate sub lumina reflectoarelor. Să vadă naţiunea că elitele sale ştiu ce înseamnă solidaritatea cu cei aflaţi în nevoie! Pentru milioanele de năpăstuiţi din România nu se va organiza vreun teledon, deşi titlul "Copiii haosului" ni s-ar potrivi de minune şi nouă. Ar fi, însă, zadarnic să contăm pe solidaritatea celor bogaţi şi puternici. Tot noi le plătim şi pomenile electorale, şi exerciţiile de imagine." - îşi încheie Miruna Munteanu editorialul.
După publicarea, ieri, a rezultatelor ultimului eurobarometru, concluzia la care ajunge Călin Hera în Evenimentul Zilei este că: „Posomoreala românilor nu e doar o impresie. Pesimismul a devenit brand de ţară”. Pesimismul şi îngrijorarea au crescut impresionant în anul de criză 2009, iar 29 la sută dintre români cred că anul care a început va fi mai prost decât cel care s-a încheiat. Diferenţa este mare, dacă vom compara cu media pesimismului european, care se situează în jur de 15%."