Revista editorialelor, 25 mai
Editoriale din Adevărul, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 25 Mai 2010, 08:32
Efectele măsurilor de austeritate în politică, în societate şi chiar în cultură (mai precis în producţia de filme de la noi) sunt analizate în editorialele din ziarele de astăzi.
Guvernul Boc începe o nouă săptămână decisivă, aşa cum au mai fost denumite pompos câteva în ultima vreme - scrie Călin Hera în Evenimentul Zilei. Premierul, împins de la spate de preşedintele Băsescu, pare că îşi tot ia avânt. Mai anunţă ceva. Va zgâlţâi, va reforma, va face, va drege. Dar nu se întâmplă nimic.
De partea cealaltă - continuă Călin Hera, moţiunea de cenzură nu va aduna suficiente voturi pentru că nici măcar iniţiatorii ei nu îşi doresc asta. Pentru PSD va fi doar un prilej de exerciţii retorice stângiste. Moţiunea va acuza de-a valma guvernările de dreapta (ca şi cum guvernul PDL ar fi de dreapta) şi, eventual, va aduce vorba despre soluţii stângiste, gen impozitare progresivă.
Liviu Antonesei îşi intitulează textul de astăzi din Adevărul "Naţionalizarea pensiilor" şi se explică. În acest caz, statul este vinovat nu doar de proastă administrare, ci şi de înşelăciune. În momentul în care a încasat banii de la contribuabili - adică de la cei care, ca oameni ai muncii, şi-au plătit timp de trei-patru decenii dreptul la pensie - în acel moment, deci, statul i-a asigurat pe aceştia că banii sunt în siguranţă.
Prin urmare, în momentul în care statul, prin guvernul Boc, a decis să reducă pensiile cu 15%, exact în acel moment proprietăţile cetăţenilor în forma pensiilor au fost expropriate cu acel procent, au fost naţionalizate.
Schimbăm subiectul - pentru că palmaresul Festivalului de Film de la Cannes s-a aflat în atenţia presei, încheiem cu textul Dianei Popescu din Gândul de astăzi. România s-a ales anul acesta cu o singură distincţie, la scurtmetraj, şi bocitoarele de serviciu au şi apărut : e posibil să fi investit în regizorii tineri mai mult decât e cazul. Dar adevărul este că al nostru Centru Naţional al Cinematografiei n-a finanţat anul trecut nici măcar o producţie. Şi, în general, şi atunci când dă bani, Centrul finanţează de prea multe ori rebuturi.
Într-o ţară săracă, în care scandalurile, şi nu grija pentru artă reprezintă politică de stat, e de-a dreptul SF că unii reuşesc să facă filme. Care cu ce-aduce de-acasă,care cu ce-a împrumutat de la părinţi, care cu ce bani obţine de-afară. În condiţiile astea - mai zice Diana Popescu, să iei fie şi un singur premiu, oricare-ar fi el, este un miracol.