Revista editorialelor, 22 iulie
Articole din România Liberă, Gândul, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Gândul.
22 Iulie 2010, 08:15
Cel mai recent exemplu este deshumarea soţilor Ceauşescu, despre care Horia Ghibuţiu scrie în Evenimentul Zilei că "e mai mult decât o probă de cinism echivalentă cu speranţa groparului dornic să aibă de muncă". Jurnalistul propune o comparaţie între camera de luat vederi care scurtează groapa şi microfonul care devine târnăcop şi vorbeşte despre o societate bolnavă, în care goana după rating ar justifica orice.
În Gândul, Cristian Tudor Popescu adoptă un ton mult mai dur şi explică de ce a evitat să apară pe sticlă pentru a comenta citez, "breaking newsele, ştirile bombă sau red alerţii": "pentru că nu cred, spune CTP, că vreuna dintre ele ar trebui să însemne mare lucru pentru populaţia României de azi." "Era mai bine pe vremea lui Ceauşescu", e titlul - concluzie al editorialului, "nu pentru că nivelul de trai era mai bun, ci pentru că era mai bine în ceea ce priveşte nivelul de inteligenţă".
În Adevărul, Adrian Halpert, reia o temă despre care s-a scris în presa centrală şi zilele trecute. Este vorba de prezenţa tot mai accentuată a afaceristului Dan Diaconescu în spaţiul public, facilitată de posturile tv care urmăresc punctele de rating. "El, cu al său OTV, nu sunt decât oglinda hâdă pe care realitatea ne-o pune în faţă după 20 de ani de tranziţie", punctează Adrian Halpert, care oferă şi un răspuns la întrebarea editorialului: "Cum îl oprim pe Dan Diaconescu ?" Răspuns: "Prin educaţie. Trimiteţi-vă copiii la şcoală şi facilitaţi-le accesul la informaţie." Altfel vor adormi în zori cu personaje marca OTV.
Sabina Fati, editorialista de astăzi din România Liberă, tratează o problemă delicată, care face din ce în ce mai multe valuri, mai ales în presa occidentală: e vorba de, citez, "acuzele care i se aduc României, cum că ar deschide pe furiş uşile Europei pentru moldoveni". Jurnalista pune atitudinea presei occidentale pe seama dezinformării şi practic a ignoranţei de care dau dovadă colegii de breaslă din Italia, Germania sau Marea Britanie. Argumentele demonstrează că panica provocată de un exod al celor din Republica Moldova spre Uniunea Europeană, via România, este nejustificată. O arată ciferele, spune Sabina Fati: "cele 120 de mii de cetăţenii au fost acordate în 20 de ani. Dacă ritmul se triplează odată cu înfiinţarea celor două noi consulate de la Bălţi şi Cahul, ar fi totuşi posibil ca în următorii 100 de ani România să-şi pună în aplicare strategia", e calculul ironic al editorialului.