Revista editorialelor, 22 februarie
Articole din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 22 Februarie 2010, 08:08
De ce a pierdut Mircea Geoană şefia PSD, dar - mai ales - ce şanse are noul lider, Victor Ponta să modernizeze partidul? Toate editorialele din presa zilei abordează subiectul.
La fel ca la prezidenţiale, Mircea Geoană a pierdut pe mâna prietenilor - consideră Florin Negruţiu în Gândul. Pentru că niciodată n-a încercat să însemne o valoare în sine, ci s-a definit exclusiv prin vecinătăţi, luându-le forma, ca o amibă. Cât despre Victor Ponta şi ce poate face el în partid, Florin Negruţiu nu este prea încântat să observe că, deşi se revendică din coasta lui Adrian Năstase, deocamdată Victor Ponta confundă ironia superioară cu aroganţa şi fermitatea cu agresivitatea. Deocamdată a ajuns preşedinte printr-un joc al negocierilor şi întâmplării. Deocamdată este "sclavul" lui Năstase, Iliescu, Mitrea, Mazăre. Este în aceeaşi situaţie ca Mircea Geoană în 2005.
Exact aceeaşi idee şi exact aceiaşi patru oameni se regăsesc în textul lui Ion M. Ioniţă din Adevărul. Victor Ponta este rezultatul unei noi conjuncturi în partid. Iliescu, Năstase, Mitrea, Mazăre s-au bătut pentru a nu lăsa PSD pe mâna lui Vanghelie. De aici mai departe, deciziile PSD în vremea în care se discută modificarea Constituţiei şi a legilor electorale, în ani de criză economică şi socială, vor cântări greu pentru fiecare locuitor din România. Deşi Ponta a câştigat palpitant primul său Grand Prix, şefia PSD nu e un raliu, fie el şi politic - încheie Ion M. Ioniţă.
Mircea Marian, Evenimentul Zilei: "Nu exclud posibilitatea ca Ponta chiar să-şi dorească să aducă partidul său în Europa secolului XXI. Dar nu are cum, pur şi simplu, pentru că depinde de banii colectaţi de baroni precum Mazăre, Hrebenciuc sau Oprişan. Mai devreme sau mai târziu, până şi Vanghelie îşi va regăsi locul în noua conducere a partidului şi nu va pleca de acolo atâta timp cât va controla resursele şi o bună parte din electoratul din Bucureşti".
În final, dar aproape simetric, pentru că mai multe idei din editorialul său seamănă cu cele din textul cu care am început, Dan Cristian Turturică scrie în România Liberă: "Faptul că fostul preşedinte al PSD a fost detronat şi înlocuit cu un activist mai tânăr nu valorează nimic. Baronii care l-au susţinut pe Ponta îl vor juca pe degete întocmai cum a făcut Vanghelie cu Geoană. Asta este în general soarta liderilor fabricaţi, a "feţelor noi", lipsite de consistenţă şi valoare, scoase în faţă pe post de paravan de aceiaşi lupi bătrâni care au înţeles că pentru a supravieţui trebuie să defileze sub stindardul schimbării".