Revista editorialelor, 21 ianuarie
Editoriale din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Gândul
Articol de Costi Dumăscu, 21 Ianuarie 2010, 08:04
Aproape toţi editorialiştii ziarelor centrale scriu şi astăzi despre celebra, de-acum, "flacără violetă". Faza ironiilor a trecut, însă, pentru că şi ridicolul a mers prea departe; tonul editorialelor de astăzi este mai degrabă trist.
O ţară întreagă toacă, precum babele la marginea uliţei, capitala problemă a flăcării violete, care pare că le-a pârlit creierele şi aşa afectate ale politicienilor noştri - scrie directorul editorial de la Adevărul, Adrian Halpert. Flăcărica violetă a devenit pălălaie şi apoi un veritabil incendiu la nivel naţional : dezbateri peste dezbateri, tot felul de vrăjitori, chiromanţi şi şarlatani se perindă, seară de seară, pe micile ecrane în calitate de "specialişti". Iar rolul principal în ridicolul în care ne afundăm îi revine, cu coroniţă, presei.
Aceeaşi dezamăgire îl încearcă şi pe Silviu Sergiu de la Evenimentul Zilei. Cu regret constat că tevatura flăcării violet este, poate, cel mai clar indicator al prăbuşirii standardelor profesionale în rândul ziariştilor. Este trist să constaţi cu câtă uşurinţă, naturaleţe chiar, colegi din presă înghit pe nemestecate o găluşcă mediatică. "Găluşcă" despre care Silviu Sergiu crede că a fost lansată deliberat de Viorel Hrebengiuc pentru a-şi asigura supravieţuirea în PSD după ce "protejatul" său, Mircea Geoană a pierdut alegerile.
Radu Tudor se declară încă din începutul textului său din Jurnalul Naţional sceptic privind efectele practicilor paranormale. De aceea el crede că, anticipând atacurile cu energie negativă din partea oamenilor preşedintelui, Mircea Geoană se putea întări serios pentru confruntarea finală din campanie. Cu o condiţie. În loc să meargă noaptea la "malefic" înaintea dezbaterii finale, să fi mers la "modelul său moral", Patriarhul Daniel.
Încheiem cu editorialul lui Victor Rotariu din Gândul, un text ca un apel la întoarcerea la problemele care contează. Cităm : "Este senzaţional că primul şi al doilea om din stat angajează şi se tem de atacuri energetice la tâmplă, la piept sau în plexul solar. Ar fi însă nu senzaţional, ci de bun simţ, ca cei doi şi apropiaţii lor să se teamă de atacurile unei datorii publice din ce în ce mai mari asupra unui popor din ce în ce mai sărac". Deci nu de flăcări violet care crează o proastă dispoziţie sau bâlbâială trebuie să ne temem - zice Victor Rotariu, ci de flăcările verzi ale banilor pe care România îi cheltuieşte deşi nu i-a muncit.