Revista editorialelor, 2 august
Articole din România Liberă, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 August 2010, 08:37
Jurnaliştii de opinie, pe care îi puteţi citi în ziarele de astăzi, analizează, între altele, posibilitatea ca actualul guvern să fie înlocuit cu unul de tehnocraţi, situaţia fraudelor din sistemul de pensii de boală şi ajutoare sociale, precum şi starea turismului românesc, cu sau fără brand de ţară.
"Singura şansă a României este un guvern apolitic" - susţine Lucian Davidescu în România Liberă după care face următoarea demonstraţie, citez: "În următoarele câteva luni, distanţa dintre prăbuşire economică iremediabilă şi redresare subită va fi incredibil de mică.
"Anul viitor vom trăi deja deznodământul. Într-o primă fază, aşteptările erau că Guvernul va face investiţii care să grăbească ieşirea din criză. În a doua fază, aşteptările au devenit neutre: ar fi fost de ajuns ca Guvernul să nu facă nimic.
"Acum, deja simpla prezenţă a acestui Guvern este o povară, iar simpla lui plecare ar fi o veste extraordinară. Singura opţiune rămasă este preluarea guvernării de către o echipă de tehnocraţi, manageri, economişti sau oricum vor fi ei numiţi.
"Un guvern apolitic nu plăteşte poliţele din campanie cu miliarde, nu angajează zeci de mii de rubedenii şi nu calibrează bugetul după calendarul şi geografia electorală" - apreciază editorialistul.
Victor Rotariu scrie în Gândul că "Cei mai mulţi dintre paraziţii sistemului de pensii s-au îndreptat spre pensia pe caz de boală. Vorbim despre aproape 600 de lei pe lună, la care se adaugă, de cele mai multe ori, salariul luat de la patron sau chiar şi de la stat"
După ce aminteşte situaţiile de fraudă descoperite de Ministerul Muncii atât la pensiile de boală şi handicap, cât şi la ajutorul social, editorialistul conchide: "Statul român este prea sărac pentru a fi socialist, pentru a-şi aloca 45% din venituri către ajutoare sociale.
"Statul român, se pare însă, este nu doar sărac, ci şi corupt şi îngăduitor, punând pe umerii angajaţilor nu numai povara ajutoarelor acordate persoanelor care au nevoie de ele, ci şi pe cea a celor care, pur şi simplu, nu vor să muncească."
Despre "brandul fără ţară" scrie Horia Ghibuţiu, în Evenimentul Zilei, unde încearcă să-şi imagineze ce s-ar întâmpla dacă Bucureştiul ar găzdui o mare competiţie sportivă.
"Unde i-am caza pe toţi sportivii, fără să mai punem la socoteală turiştii aferenţi? Să zicem că noaptea ar mai avea ceva de făcut, că suntem fruntaşi la cluburi, dar ziua ce ar vizita în afară de măgăoaia poporului, Lipscanii, terasa La Motoare şi scările rulante ale pasajului gol de la Universitate?! Nu mai pomenim de metrou! Nu mai zic despre maidanezi!"
În final, editorialistul încearcă un răspuns la întrebarea: "De ce a fost făcută praf, cu atâta furie, frunza din grădina Carpaţilor? Fără doar şi poate, pentru că această campanie are de-a face cu politicul, ceea ce a atras ostilitatea celor două televiziuni de ştiri, care ţin loc de opoziţie în această ţară.
"Nici măcar contestarea unui desen şi a unui slogan nu sperie, cu toate că brandul nu ni se adresează nouă, ci potenţialilor turişti străini. Dar poate că în energia pe care o risipim contestând şi distrugând orice de nu mai rămâne piatră peste piatră stă una dintre explicaţiile pentru care avem un brand, dar nu şi o ţară civilizată" - încheie Horia Ghibuţiu.