Revista editorialelor, 16 iunie
Editoriale din Gândul, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 16 Iunie 2010, 08:30
Moţiunea de cenzură este subiect principal în analizele de astăzi ale editorialiştilor ziarelor centrale.
Guvernul nu are planuri concrete de ieşire din criză, în vreme ce opoziţia, deşi afirmă că deţine soluţii, nu îşi doreşte, de fapt, puterea în această perioadă dificilă - este suma opiniilor exprimate de jurnaliştii-comentatori.
Guvernul a câştigat o victorie a la Boc. Adică o înfrângere care îl menţine în funcţie - scrie Ion M. Ioniţă în Adevărul.
Rămân însă câteva detalii nelămurite. De pildă, restructurarea aparatului umflat politic din ministere.
Poate după ce moţiunea a căzut, premierul va avea mai mult succes în a-i convinge pe miniştrii săi că nu e frumos să-şi plătească şoferii cu sute de milioane din banii pensionarilor.
Ar mai fi companiile de stat, zonă sacră până acum, de unde nu s-a clintit niciun leuţ din salariile onoratei clientele.
Şi, bineînţeles, achiziţiile publice - încheie enumerarea Ion M. Ioniţă, un mizilic de miliarde de euro direcţionat, de preferinţă, către rude de gradul întâi şi prieteni de familie extrem de apropiaţi.
Moţiunea şi în editorialul lui Cristian Tudor Popescu din Gândul.
Vorbirile prin care Boc a încercat să justifice tăierea salariilor şi pensiilor au fost jalnice din punct de vedere uman şi politic.
A nu înţelege că acelora care se pregătesc acum să trăiască la limita de subzistenţă puţin le pasă de datul vinei pe guvernările anterioare denotă un anume handicap mintal.
A pretinde că tăierile sunt măsuri "curajoase", de "reformă", "benefice pe termen lung" e o insultă la adresa cetăţeanului, în condiţiile în care guvernul Boc nu schiţează nici un plan de măsuri active de relansare economică, nici un fel de etape şi termene.
Şi asta - mai scrie Cristian Tudor Popescu, după ce a minţit populaţia cel puţin un an de zile în legătură cu situaţia reală a României ca să mai ia Băsescu un mandat, iar banii împrumutaţi de la FMI, UE şi băncile private i-a băgat în buzunarele clientelei PDL.
Cât despre opoziţie, editorialistul Evenimentului Zilei, Mircea Marian este convins că Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi fost disperaţi dacă moţiunea trecea, iar Băsescu le-ar fi încredinţat sarcina formării unui guvern.
Pentru că şi Ponta, şi Antonescu se uită doar către alegerile din 2012 şi 2014. Nu au niciun motiv să-şi distrugă popularitatea, preluând guvernarea unei ţări aflate în pragul falimentului.
Tactica lor este să-i lase pe Boc şi Băsescu să se compromită prin luarea unor măsuri nepopulare.
Sentimentul meu este - continuă Mircea Marian, că mulţi oameni înţeleg necesitatea unor măsuri de austeritate, însă - şi aici editorialistul exprimă aceeaşi idee ca şi colegii săi de la Adevărul şi Gândul, Ion M. Ioniţă şi Cristian Tudor Popescu, din care am citat mai sus - populaţia aşteaptă de la cei aflaţi la putere ca măcar să nu mai fure...