Revista editorialelor, 16 februarie
Editoriale din România Liberă, Gândul, Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 16 Februarie 2010, 08:24
PSD mai întâi - peste numai 5 zile - dar şi PNL şi PDL vor trece anul acesta prin congrese naţionale. Vor veni la putere oameni entuziaşti sau nu se va schimba nimic? Editorialiştii ziarelor centrale caută răspunsuri în articolele lor de astăzi.
În cazul unei întreceri sportive, al unei selecţii de personal sau al unui examen oarecare - scrie Elena Vijulie în România Liberă - regulile nu sunt făcute de jucători, ele sunt făcute de persoane neutre. În cazul PSD, cei care au gândit, pregătit, negociat şi sunt pe cale să impună regulile congresului de pe 20 februarie sunt asociaţii lui Mircea Geoană, motoarele lui Mircea Geoană. Pe scurt - rezumă Elena Vijulie - întreaga piesă de teatru este reprezentarea zicalei : concursul e sâmbătă, iar câştigătorul a fost stabilit de luni.
Cât despre Adrian Năstase, editorialistul ziarului Gândul, Florin Negruţiu spune că n-a fost niciodată convins de candidatura sa. Adrian Năstase ştia că se pregăteşte schimbarea statutului, ştia că Mircea Geoană îşi asigurase o majoritate confortabilă pentru impunerea votului pe echipe, ştia că baronii nu s-ar simţi niciodată confortabil să-i dea o nouă şansă. Şi atunci, de ce a intrat Adrian Năstase în cursă? Răspunsul nu e decât unul: el a fost un... iepure de februarie.
A intrat în competiţie doar pentru a ieşi într-un mod cât mai dramatic şi a-i face pârtie celui căruia el i-a dat nume. Victor Ponta, "Micul Titulescu" este tânăr şi colţos, are o părere exagerat de bună despre sine şi o dorinţă de revanşă care îl face un concurent redutabil la Congresul de sâmbătă - încheie Florin Negruţiu.
Şi Călin Hera, în Evenimentul Zilei, scrie despre apropiatul congres PSD, dar extinde discuţia la celelalte două partide aflate în prim-plan. În PNL, Crin Antonescu preferă şi el votul pe liste. Atmosfera aici pare însă mai relaxată. Numărul 1 în partid, având ascendentul moral al unui scor bun la prezidenţiale şi pregătindu-se să îmbrace haina de lider al opoziţiei, îşi permite să-l ironizeze pe numărul 2, Ludovic Orban, poate principalul său contracandidat. Situaţia cea mai complicată este în PDL - continuă Călin Hera.
Suficienţa liderilor acestui partid este atât de mare încât ei îşi ajung lor înşişi. Şi asta le place. Par mai preocupaţi să se bucure de sentimentul de a fi la putere, de a deţine Puterea. Greii pardidului au reacţionat previzibil la provocările din ultimul timp ale lui Cristian Preda şi, ulterior, ale Monicăi Macovei. Au reacţionat ca nişte hipopotami care se fac că plouă...