Revista editorialelor, 15 decembrie
Editoriale din Jurnalul Naţional, Cotidianul, Evenimentul zilei şi Ziua.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Decembrie 2009, 07:51
În Jurnalul Naţional, Ion Cristoiu este nedumerit de ce nu se apucă politicienii de treabă, acum, că au trecut alegerile. "Traian Basescu a învins la scrutinul de la 6 decembrie 2009 si daca s-ar fi decis de Curte reluarea alegerilor. Normal ar fi ca PSD si PNL sa plece de la premisa ca exista viata si dupa 6 decembrie 2009. Acum însa, când un presedinte de republica semiprezidentiala a fost ales cu o diferenta de doar 70.000 de voturi, în loc sa purceadă la masuri menite a obtine victoria la parlamentarele din 2012, liderii PSD si PNL fac profetii de Apocalipsa lui Ioan."
Vlad Nistor descrie în Cotidianul "România astenică". "Orgoliile personale ale principalilor actanţi politici devin mai importante decât doctrinele si în orice caz decât îndelung clamatul interes national. Partidele încearca sa-si salveze pielea, imaginea si mai ales ponderea electorala. Toate acestea nu prevestesc nimic bun într-un an în care se anunta prabusirea economica cu grave consecinte sociale si politice. Cresterea numarului de someri, decaderea brusca a nivelului de trai, instabilitatea politica, luptele interne în principalele partide politice pot face România greu de guvernat, daca nu chiar neguvernabila."
"Aşteptată ca o izbăvire de toţi cei care s-au înregimentat fie în tabăra lui Traian Băsescu, fie în cea a lui Mircea Geoană, data alegerilor n-a adus nici pace, nici suflecatul mânecilor pentru a ne apuca de treburile stringente ale ţării, presupunând, desigur, că am vrea şi am şti cum s-o facem." - scrie Horia Ghibuţiu în editorialul Evenimentul Zilei. "La mai bine de o saptamâna de la vot, suntem sub aceeasi zodie - a contestarii, a urii si a dezbinarii. Oricât am încerca sa ne hranim cu iluzia ca spatiul public a scapat de reflexele comuniste, ceea ce ni se întâmpla e desprins din cursul scurt al luptei de clasa, la care se adauga diversiunile de tip Securitate."- constată editorialistul.
Din Ziua, Cristian Unteanu priveşte cum "Circul politic atinge limite greu imaginabile. Dar nu e rău. Pentru prima oara electoratul are masura exacta a ceea ce inseamna viata politica si care este non-valoarea absoluta a ceea ce ar fi, desprinse din cartile altora, doctrinele politice, aliantele si proiectele de guvernare."
În România Liberă, Elena Vâjulie analizează poziţiile PDL şi PNL în ceea ce priveşte viitorul guvern. "Cele doua partide trebuie sa revina cu picioarele pe pamant. Un premier independent, cum spune rezolutia PNL, sau, si mai flexibil, "un premier capabil sa ofere garantii ca in interiorul Guvernului echilibrul de forte va fi respectat", cum spune Calin Popescu Tariceanu, le-ar oferi romanilor macar o idee din ce va sa fie luminita de la capatul tunelului. Busola e la Traian Basescu. Ar fi bine ca, spre deosebire de situatia din decembrie 2008, de aceasta data sa o citeasca corect.