Revista editorialelor, 14 iunie
Editoariale din Gândul, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
14 Iunie 2010, 08:50
Ritmul în care România se rostogoleşte s-ar putea să ne aducă mai curând decât credem în punctul în care numai o soluţie ieşită din comun ne-ar mai putea salva.
Este opinia din România Liberă a lui Dan Cristian Turturică, editorialistul care merge mai departe şi propune o soluţie de criză: Privatizaţi Guvernul!
Aparent o utopie, o recunoaşte editorialistul, o reformare a aparatului administrativ al unui stat anchilozat poate totuşi fi realizată în următorii doi-trei ani.
Timp suficient de scurt pentru ca românii să nu îşi piardă răbdarea, dar şi de lung ca să rupă tradiţia politizării şi să dea răgaz formării unei noi garnituri de funcţionari publici de vârf.
"Este nevoie de proiecte capabile să le redea oamenilor speranţa", scrie în Adevărul Ovidiu Nahoi.
Este tot o soluţie semnată de un editorialist, cu menţiunea că problema de fundal e una poate mai mare şi decât criza economică: dependenţa, atât a puterii, cât şi a opoziţiei, de un drog foarte puternic: iluzia.
Obsedaţi de faptul că numai EI pot face bine, politicienii de pe la noi uită de murmurul social, reiese din editorialul lui Ovidiu Nahoi.
Riscul e că nemulţumirea asta surdă poate izbucni necontrolat, riscând să producă rupturi în societetate greu reparabile timp de generaţii întregi.
În Jurnalul Naţional, scriitorul Tudor Octavian îşi permite, citez, "să aibă păreri despre banii altora".
Editorialul său e o analiză care îi atinge inclusiv pe manifestanţii care cer mai mulţi bani de la Guvern.
Ei n-ar şti să spună exact CÂŢI BANI vor, deoarece nu conştientizează mărimea dorinţelor. Sau altfel spus, ei au, ca aproape noi toţi, "idealuri măsurate si n-au avut niciodată destui bani ca să viseze liber la foarte mulţi".
Cristian Tudor Popescu încheie Revista Editorialelor de astăzi.
Piaţa Universităţii - un reflex al Cenaclului Flacăra, scrie el în Gândul, un editorial dur în stilu-i deja consacrat.
" Ce s-a întâmplat în 13-15 iunie reprezintă o scăpare de sub control a situaţiei de care Ion Iliescu este vinovat, dar nu o premeditare din partea lui. Din nou, Golanii vor să se eroizeze, să-şi dea o importanţă istorică pe care nu au avut-o", scrie Cristian Tudor Popescu.
Acţiunea din Piaţa Universităţii este un reflex subconştient al cenaclurilor conduse de Adrian Păunescu, mai spune Cristian Tudor Popescu, cu menţiunea că, de data asta, în 1990, refrenul Mai Bine Mort Decât Comunist nu avea şanse să se materializeze cum s-ar fi întâmplat în anii 80.
Semn, că, e una din concluziile editorialului, e lesne de protestat în condiţii de libertate.