Reforma activităţii parlamentare, "prioritate a PSD"
Un proiect care vrea reforma activităţii Parlamentului va fi discutat şi cu deputaţii şi senatorii din opoziţie, astfel ca săptămâna de lucru a aleşilor să se desfăşoare mai bine.
Articol de Radiojurnal, 31 Ianuarie 2015, 20:39
Grupurile parlamentare ale PSD vor vota în favoarea tuturor solicitărilor care ţin de imunitatea aleşilor sau de incompatibilităţi constatate de instanţe de judecată, începând din sesiunea legislativului care începe luni, anunţă liderul partidului, premierul Victor Ponta.
La lucrările Comitetului Executiv Naţional al social-democraţilor reunit la Sinaia, PSD şi-a stabilit priorităţile; printre acestea, reformarea activităţii parlamentarilor.
Un proiect în acest sens va fi discutat şi cu deputaţii şi senatorii din opoziţie, astfel ca săptămâna de lucru a aleşilor să se desfăşoare după un nou model.
"Luni, zi de grupuri parlamentare şi ziua în care miniştrii sau primul ministru vin în faţa camerelor pentru a prezenta, dezbate, răspunde la întrebări pe anumite teme; marţi, activitate transparentă şi predictibilă în comisii, mai direct să nu se afle în ultima secundă ce se discută într-o comisie, să fie foarte clar stabilit de luni, iar marţi şi mass media şi oricine altcineva interesat să poată să participe la discuţii; miercuri, zi de plen în care să fie timp de dezbateri putere - opoziţie, expunerea punctelor de vedere şi joi, votul final.
"Este o primă reformă a modului de funcţionare a parlamentului care va creşte transparenţa, predictibilitatea şi responsabilitatea parlamentului", spune Victor Ponta.
Reforma internă a PSD
Discuţii în şedinţa Comitetului Executiv al PSD de la Sinaia despre reforma internă a partidului, dar şi despre modificările ce trebuie aduse statutului PSD, transmite Cătălin Purcaru.
A fost convocat şi Consiliul Naţional pentru luna martie, când vor fi discutate toate aceste moeficări la statutul partidului.
Social-democraţii vor să schimbe percepţia opiniei publice că în partid ar fi probleme legate de integritate.
Liderul PSD, Victor Ponta, susţine că în statut trebuie prevăzute sancţiuni pentru membrii care au probleme în justiţie.
"Cei care greşesc plătesc, cei care au probleme trebuie să şi le lămurească, toţi ceilalţi se concentrează pentru ceea ce avem de făcut, pentru că vreau ca PSD să fie în continuare nu doar cel mai puternic partid din tară, dar şi cel mai disciplinat, ordonat, cel mai responsabil", spune Victor Ponta.
Delimitatea funcţiei politice de cea administrativă este o altă propunere de modificare a statutului.
Astfel, un preşedinte de consiliu judeţean nu ar mai putea deţine simultan şi funcţia de lider al filialei locale.
Comitetul Executiv al PSD a hotărât revocarea deciziei de excludere din partid a lui Dan Şova.
Acesta fusese exclus, împreună cu Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, ca urmare a declaraţiilor care au adus prejudicii de imagine partidului.
Tot astăzi, conducerile organizaţiilor PSD din Sectoarele 1 şi 5 au fost dizolvate.
Cătălin Ivan a fost înlocuit cu Dan Tudorache iar Cristian Rizea l-a înlocuit pe Marian Vanghelie la conducerea filialei Sector 5.
Codrin Ştefănescu a fost numit secretar general al Organizaţiei PSD Bucureşti.