Referendumul de demitere, "valid doar în anumite condiţii"
Curtea Constituţională a decis că legea de modificare a referendumului este constituţională dacă "se asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din cei înscrişi pe liste".
Articol de Beatrice Brăileanu, 10 Iulie 2012, 11:19
Magistraţii Curţii Constituţionale au decis că legea de modificare a referendumului este constituţională doar dacă "se asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din alegătorii înscrişi pe liste".
În caz contrar referendumul este considerat invalid.
Într-un comunicat de presă venit după pronunţarea magistraţilor Curţii Constituţionale, guvernul României consideră firească decizia CCR în cazul Legii referendumului şi se angajează la respectarea acesteia.
În comunicat se mai precizează că executivul consideră că este sarcina parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată miercuri de Curtea Constituţională.
Decizia Curţii, luată cu unanimitate de voturi, este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru, potrivit redactorului Radio România Mădălina Verman.
Judecătorii Curţii Constituţionale au analizat sesizarea depusă de PDL privind neconstituţionalitatea proiectului de modificare a Legii referendumului.
Proiectul USL de modificare a organizării referendumului, atacat de democrat-liberali, prevede că preşedintele poate fi demis cu majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate şi nu cu a celor înscrişi pe listele electorale, cum era anterior.
Contestarea PDL a ajuns la Curtea Constituţională, adoptarea legii în formă modificată fiind astfel temporar blocată.
Executivul a decis în acest context să emită o ordonanţă de urgenţă pentru a trece modificările.
Guvernul a adoptat pe 5 iulie ordonanţa de urgenţă care modifică Legea referendumului.
Prin modificarea adusă de executiv se revenea la forma iniţiala a legii, cea votată în 2011, în care rezultatele votului unui referendum se valida cu jumătate plus unu din numărul alegătorilor prezenţi la vot.
Revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, "inadmisibilă"
Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la Hotărârea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului.
Sesizarea fusese formulată de 58 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Camerei Deputaţilor şi Senatului.