Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reducerea veniturilor bugetarilor "va avea efecte grave"

Reprezentanţii partidelor de opoziţie şi ai sindicatelor au criticat măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu, privind reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Reducerea veniturilor bugetarilor "va avea efecte grave"
Sindicatele avertizează că în perioada următoare vor fi ample mişcări de protest. Foto: Mediafax.

Articol de Bogdan Isopescu, 07 Mai 2010, 08:05

Reacţiile la măsurile convenite cu Fondul Monetar Internaţional anunţate de preşedintele Traian Băsescu, privind reducerea fondului de salarii în sectorul bugetar cu 25% şi a celui de pensii cu 15% de la 1 iunie, nu au întârziat să apară.

Social-democraţii spun că măsurile anunţate de şeful statului echivalează cu un "genocid" şi ca atare nu vor fi solidari cu planul guvernului.

Liderul PSD, Victor Ponta, afirmă că actuala putere pune costurile unei guvernări mafiote pe seama pensionarilor, pe seama şomerilor, a medicilor, învăţătorilor sau agricultorilor.

Mai mult, Victor Ponta susţine că planul guvernului îi înşeală atât pe bugetari cât şi pe întreprinzătorii din mediul privat.

"Traian Băsescu, preşedintele ţării, a vorbit de două soluţii. Amândouă nesincere. Pentru că nu a vrut şi nu poate să vorbească de a treia soluţie, soluţia corectă, care ar fi însemnat oprirea cheltuielilor bugetare făcute în avantajul firmelor de partid, ar fi reînsemnat reduceri diferenţiate.

"Ar fi putut fi a treia soluţie, a concedierii miilor de clienţi politici angajaţi din octombrie 2009 încoace, al utilizării fondurilor comunitare blocate pe criterii strict politice la Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Transporturilor şi în celelalte zone", a declarat Victor Ponta.

PD-L: redresarea României se aşteaptă de la nivelul economiei private

Democrat-liberalii afirmă că situaţia este într-adevăr dificilă, însă este bine că măsurile anunţate de preşedinte nu vor afecta mediul privat ci doar sistemul de stat şi este mai bine aşa, spun ei, pentru că de la nivelul economiei private se aşteaptă redresarea României.

Vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda, acuză în acelaşi timp guvernul că nu a redus până acum cheltuielile şi nu a mărit gradul de colectare.

El susţine că în momentul de faţă guvernul nu mai poate ocoli problema.

"Aici nu mai merge păcăleala. Ne facem că tăiem 25% din posturi care de fapt nu erau ocupate. Aici nu mai merge şmecheria să lase pe şefii din societăţi de supraveghere din consilii de administraţii cu mii de euro.

"Dacă ne apucăm să fentăm lumea înseamnă că trebuie să plecăm noi din ţara asta, nu de la guvernare", a declarat Cezar Preda.

Varujan Vosganian: "Nici Fondul Monetar n-a cunoscut această realitate"

Fostul ministru de finanţe, liberalul Varujan Vosganian, a declarat pentru Radio România Actualităţi că toată populaţia va fi afectată de aceste măsuri pentru că nu există familii de bugetari şi familii plătite doar de privaţi.

Măsurile anunţate, adaugă el, ignoră orice idee de program de relansare economică, iar cifrele prezentate sunt scoase din burtă, fără a avea un studiu de impact.

"Dacă FMI acum câteva săptămâni vorbea de faptul că nu trebuie majorate impozitele, iar după câteva săptămâni şi-a dat seama că de fapt deficitul va ajunge la peste 9 % şi că situaţia este dramatică, arată că nici Fondul Monetar n-a cunoscut această realitate.

"Ar fi nevoie de un program de relansare economică şi care să se bazeze pe o sumă investiţională rezultată din negocieri cu Comisia Europeană şi care să fie prezentată în faţa naţiunii", a afirmat Varujan Vosganian.

UDMR: "Măsurile nu reprezintă o surpriză"

Reprezentanţii UDMR afirmă că toate ţările din jurul României au luat până acum măsuri similare, şi că acestea nu reprezintă o surpriză.

Ei consideră că este surprinzător şi condamnabil faptul că anul trecut guvernul României a bătut pasul pe loc, în loc să reducă cheltuielile şi să facă restrucutrări.

"Între timp, ceea ce o să propunem şi în coaliţie este un audit care sa verifice cum funcţionează sau cum nu funcţionează administraţia publică locală şi centrală şi pe lângă aceste măsuri să încercăm să venim cu măsuri economice care să şi pornească economia şi totodată va trebui să plătim banii care sunt restanţe către cei care au lucrat pentru stat şi au datorii de luni de zile", a declarat vicepreşedintele UDMR, Lazslo Borbely.

Minorităţile sunt de acord cu măsurile anunţate

Liderul grupului minorităţilor, altele decât cea maghiară, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat pentru Radio România Actualităţi că nu ar fi acceptat creşterea fiscalităţii şi că este de acord cu măsurile anunţate de şeful statului, însă el spune că trebuie ca din sistemul bugetar trebuie să plece clientela politică şi nu persoanele competente.

"Da, fondul de salarii este diminuat şi fiecare conducător de instituţie poate să aleagă. Poate să facă şi angajări dacă doreşte, dar în acelaşi fond de salarii.

"Este o măsură care îi va obliga după părerea mea ca într-un timp rezonabil să ajungă la un număr corect de salariaţi. Statul este de ani de zile supradimensionat", a declarat Varujan Pambuccian.

PC: "Măsurile depăşesc orice aşteptări"

Liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat că se aştepta să fie anunţate măsuri grele însă cele prezentate de şeful statului "depăşesc aceste aşteptări".

Daniel Constantin consideră că principalul vinovat pentru situaţia în care se află România este chiar preşedintele statului, Traian Băsescu, despre care a spus că se comportă ca un premier şi că este negociatorul principal cu FMI.

"Măsurile la care am asistat astăzi nu reprezintă altceva decât startul unor manifestaţii, probabil de stradă. Pe de altă parte, măsuri de genul micşorarea pensiei cred că sunt unice în istoria României, nu am mai auzit un astfel de comportament al statului la adresa celor care au contribuit 40, 50, sau 60 de ani la bugetul de pensii.

"Cred că am asistat din păcate la certificarea crizei profunde prin care trece România şi nu mă refer numai la criza economică ci şi la criză socială şi criza politică din păcate", a apreciat Daniel Constantin.

Preşedintele PC a mai spus că opoziţia va trebui să cântărească atent dacă se impune o moţiune de cenzură deoarece va trebui să fie pus ceva în loc dacă este demis actualul guvern, iar un nou prim ministru din rândul PD-L nu ar rezolva situaţia.

Sindicaliştii susţin că măsurile anunţate sunt de neacceptat

Marile confederaţiile sindicale au reacţionat imediat la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu.

Cartel Alfa estimează că aproximativ 35% din bugetarii cu salarii mici îşi vor pierde locurile de muncă din cauza reducerii fondului de salarii cu 25 de procente şi că această măsură va crea o acţiune socială mai acută decât în Grecia.

CNSLR Frăţia consideră propunerile preşedintelui ţării ca fiind inacceptabile şi susţine că nu există bază legală pentru ca măsurile anunţate să poată fi aplicate.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din Romania apreciază că în aceste condiţii bugetarii şi pensionarii nu se vor mai putea întreţine.

CSDR avertizează că în perioada următoare vor fi ample mişcări de protest.

Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat că se vor întâlni sâmbătă pentru a stabili calendarul protestelor.

Reacţiile clasei politice şi ale sindicatelor vin după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, în urma măsurilor convenite cu Fondul Monetar Internaţional, fondul de salarii în sectorul bugetar va fi redus cu 25 la sută, începând cu 1 iunie, iar cel de pensii şi şomaj cu 15 la sută.

Lista directorilor repuşi în funcţie
România 23 Aprilie 2010, 12:13

Lista directorilor repuşi în funcţie

În mai multe judeţe din România, directorii de instituţii deconcentrate demişi în 2008 - 2009 au fost reinstalaţi în funcţie...

Lista directorilor repuşi în funcţie
Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
Politică 21 Noiembrie 2024, 21:59

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local

Duminică, în aceeaşi zi cu organizare a primului tur al alegerilor prezidenţiale în România, la Bucureşti are loc şi un...

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
Şcolile care găzduiesc secţii de votare rămân deschise vineri
Politică 20 Noiembrie 2024, 16:16

Şcolile care găzduiesc secţii de votare rămân deschise vineri

Şcolile în care se vor organiza, duminică, secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale nu-şi vor suspenda, vineri,...

Şcolile care găzduiesc secţii de votare rămân deschise vineri
Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă
Politică 20 Noiembrie 2024, 13:11

Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă

Cele două comisii parlamentare de anchetă au fost înființate cu o largă majoritate de voturi.

Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă
Plenul Parlamentului se reunește pentru aprobarea a două comisii de anchetă
Politică 20 Noiembrie 2024, 08:26

Plenul Parlamentului se reunește pentru aprobarea a două comisii de anchetă

Una dintre ele vizează investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis.

Plenul Parlamentului se reunește pentru aprobarea a două comisii de anchetă
Premierul Marcel Ciolacu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump
Politică 19 Noiembrie 2024, 21:32

Premierul Marcel Ciolacu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a avut marți seară o convorbire telefonică foarte bună cu preşedintele ales al Statelor...

Premierul Marcel Ciolacu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump
La alegerile din primul tur prezidenţial se va putea urmări online contorizarea voturilor
Politică 19 Noiembrie 2024, 18:15

La alegerile din primul tur prezidenţial se va putea urmări online contorizarea voturilor

Pe lângă evoluţia participării la urne, se va putea urmări online şi contorizarea voturilor, astfel că rezultatele...

La alegerile din primul tur prezidenţial se va putea urmări online contorizarea voturilor
Autorităţile de la Evidenţa Persoanelor îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să verifice dacă actul de identitate este valabil
Politică 19 Noiembrie 2024, 18:11

Autorităţile de la Evidenţa Persoanelor îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să verifice dacă actul de identitate este valabil

Autorităţile de la Evidenţa Persoanelor îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să verifice dacă actul de identitate este în...

Autorităţile de la Evidenţa Persoanelor îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să verifice dacă actul de identitate este valabil